FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Hans Andersson

Han har plöjt gårdens åkrar i 71 år

Det är färdigplöjt på Storgården i Mellösa för den här hösten och lantbrukaren Hasse Andersson tittar ganska nöjt ut mot den senast plöjda åkern. I 71 år i rad har han suttit bakom ratten i traktorn och plöjt ägorna.

– Det var surt i backen efter allt regnande men nu är det gjort, säger Hasse.

Hasse Andersson, i dag 85 år, var bara 14 år 1952, när Storgår`n fick sin första traktor och han själv fick köra den och plöja, och sedan dess har det alltså inte varit ett enda avbrott.

– De som inte hade körkort för bil fick gå en kurs i säkerhet innan man fick sätta sig bakom ratten i traktorn. Det var jag och och några andra bonnpojkar som gick kursen tillsammans med en del gamla lantbrukare som inte hade körkort.

Men, det ska sägas, Hasse fick hjälpa till i lantbruket och plöjningen långt innan han fick plöja med traktor.

– Jag var lilldräng och hjälpte min mamma och mina morbröder att hålla plogen bakom hästen innan Storgården hade traktor och ibland fick jag också hålla tömmarna, säger Hasse.

Han är nionde generationen och hans son Martin tionde som äger och driver Storgården sedan slutet av 1600-talet. Det är en gård som ligger mitt i Mellösa och som blev kvar i kyrkbyn efter laga skiftet 1860. Det låter på Hasse Andersson att han inte har några planer på att sluta som bonde så det verkar kunna bli 72 år minst bakom ratten på traktorn i Storgården.

 

Kjell Lundström