FOTO: INGER ANDERSSON
Arne Westberg

”Botlösen” och andra profiler från Österåker

 

KFV Släktforskarförening bjöd in till föreläsning om ”Sägner och historier från Österåker” den 19 april i ABF:s lokaler i Katrineholm.

Föreläsare var Arne Westberg, välkänd profil avseende historier om denna socken. Ett 40-tal personer hade, trots sol och vårväder, infunnit sig och kunde utöver kaffe och smörgås få sig många glada skratt åt det som bjöds – inte minst föreläsarens försök som rap-artist.

Utöver den upplevelsen mötte vi Ivan Petrej, ryskfödd spelman, som kommit över en fiol som var ett krigsbyte från Karl XII:s krig från Polen. Arne påpekade för övrigt att Österåker har och har haft många spelmän, bl.a. Skutt-Kalle och Millerste-Kal. Därefter mötte vi Eric Aronsson, vingåkersdoktorns, egenheter i sitt möte med människor. Han beskrivs för övrigt i litteraturen som både ”kvacksalvare” och ”folkkurerare”.

Högläsning ur Adam Lewenhaupts bok ”En färd till minnenas värld” från 1936 där han bl. a redogör för ett tal som Karl XV höll 1869 vid ett kinesiskt besök. Sist men inte minst Per ”Botlösen” Andersson som häktades 1841 för 1:a resan stöld då han tog tillbaka de kläder han förlorat på kortspel. Han ansåg själv att han tjänat kronan väl genom sina många fängelsestraff på olika håll i Sverige och återkommer efter det sista på Karlsborg till Östra Vingåker 1841.

Det var många profiler åhörarna fick sig till livs innan det var dags att gå hem.

Anne-Marie Lindblad