Johanna Sköld är aktuell med boken ”Barnavård till salu”. Hennes föreläsning i Katrineholm var välbesökt.
Onsdagen den 23 oktober bjöd KFV Släktforskarförening in till föreläsningen ”Att föda barn obemärkt” med Johanna Sköld i ABF:s lokaler i Katrineholm.
Johanna Sköld är professor vid Tema barn vid Linköpings Universitet och har ägnat mycken tid till att forska kring ogifta kvinnors situation i historien, då det blivit gravida. Under lång tid i Sverige har det varit möjligt att föda barn anonymt, vilket var en utväg för ogifta mödrar som ville slippa skammen att föda barn utom äktenskapet. Det fanns kombinerade förlossnings- och spädbarnshem där ogifta kvinnor som blivit gravida erbjöds hemlig vård och fosterföräldrar till barnet.
En klassfråga
Det är berättelsen om dem som inte hade råd med barn, men också om de resursstarka som kunde betala för att få egen tid och bekosta vad som salufördes som en lycklig och stärkande barndom.
Fram till 1970-talet kunde föräldrar köpa barnomsorg på privata barnhem och barnpensionat om man exempelvis åkte på semester. Sköld har också undersökt hur barn värderats och därmed även vanvård av omhändertagna barn. Marknaden har varit en viktig arena för att rekrytera fosterhem och institutionsplatser för barn som av olika skäl inte kunna vara hos sina föräldrar.
Änglamekerskor och korruption
Det var därmed även en arena för korruption och även för så kallade änglamakerskor. Omkring sekelskiftet 1900 åtalades flera kvinnor för att systematiskt ta hand om fosterbarn mot betalning och vanvårda dem till döds. Eftersom kvinnorna gjorde ”änglar” av de små barnen kallades de för änglamakerskor.
I förgrunden står kvinnliga företagare, ibland barnmorskor, som erbjöd föräldrar möjlighet att köpa sig fria från sina barn; tillfälligt eller för alltid. Annonser i de stora tidningarna förekom så gott som dagligen, varav de 43 åhörarna i Katrineholm fick ta del av några. De som var intresserade fick också möjlighet att köpa Johanna Skölds nyutkomna bok ”Barnavård till salu” som handlar om den privata barnavård som existerade parallellt med att välfärdsstaten tog form. Bokens medförfattare är Johanna Sjöberg, universitetslektor och docent på Linköpings Universitet.