– Vi tror att vaccinet kommer att godkännas nu under våren, säger Andreas Andersson vd på Intervacc. I ett forskningsprojekt tillsammans med Lantbruks-universitetet SLU och Karolinska Institutet har Intervacc tagit fram ett vaccin mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka.
– Det är ett efterlängtat vaccin mot en allvarlig sjukdom, säger ridskolechef Annette Karlsson vid Katrineholms Ridskola.
– Är vaccinet bra skulle vi vaccinera våra hästar och troligtvis kräva att privathästarna som hyrs in här på Trolldal också skulle vaccineras.
För sju år sedan fick ridskolan smittan. Även om de var snabba på att isolera smittade hästar fick de stänga ner verksamheten i sex veckor.
– Det var jobbigt både för hästarna, oss och ekonomin, säger Annette Karlsson.
Allvarliga följdsjukdomar
Kvarka är en smittsam hästsjukdom. Varje år sker det utbrott av kvarka hos hästar i Sverige och övriga världen. Under femårsperioden 2015-2019 anmäldes i snitt 85 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. Hur många hästar som insjuknat visar inte statistiken.
Hästarna får ofta en allvarlig luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men i lindriga fall kan symptomen likna en vanlig förkylning.
Några av de allvarliga följdsjukdomar som kan förekomma vid kvarka är muskelinflammation, lunginflammation och ”kastad kvarka” med spridning av bölder i kroppen, exempelvis till lungor, tarmkrös, lever, mjälte, hjärna.
– De vacciner som finns mot kvarka har svagheter som gjort att de inte fått så stor användning, och inget av dem är inte tillgängligt i Sverige, säger Andreas Andersson.
Intervacc använder en teknik baserad på fusioner av rekombinanta proteiner för att ta fram sina vacciner. Andreas Andersson säger att det har tagit lång tid att utveckla tekniken och vaccinet. Bakterien Streptococcus equi är svåröverlistad.
Höga nivåer kvarkabakterier
Över 100 hästar har deltagit i försöken med vaccinet och han säger att i de kliniska exponeringsprövningarna utsattes hästarna för höga nivåer av kvarka-bakterier. Vaccinet klarade prövningarna så han är övertygad om att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kommer att ge ett positivt utlåtande.
– Vi har märkt att det finns stort intresse internationellt. Många har följt vårt arbete länge.
– Vi riktar oss mot den globala hästpopulationen. Det finns cirka 60 miljoner hästar, och cirka 20 miljoner av dem finns på våra primära marknader. Cirka hälften av dessa hästar träffar regelbundet en veterinär, så vårt första mål är att nå dessa 10 miljoner hästar.
Travtränare Sandra Hedlund i Tystberga är positiv till kvarkavaccin. Hon har cirka 50 hästar på Svärdbro gård i Tystberga. Majoriteten ägs av andra som hyr boxplats eller plats i lösdrift.
– Är det ett bra vaccin kommer vi kommer vi absolut att kräva att hästägarna ser till att vaccinera sina hästar.
– Vi har hästarna i olika stall med åtta platser i varje och vi har möjlighet att isolera sjuka hästar, men det är en allvarlig sjukdom med mycket lidande. Det sätter också stopp för möjligheterna att tävla under lång tid.