Det är akut vattenbrist i Gnesta. Kommunen skriver på hemsidan att grundvattennivåerna är ovanligt låga och att situationen behöver tas på allvar.
Lästips:
Gnesta har stora problem med sin vattenförsörjning. Det råder bevattningsförbud i tätorten sedan 2018 och Niklas Spets, tillförordnad samhällsbyggnadschef i kommunen säger att det är viktigare än någonsin – varje liter räknas.
– Grundvattennivåerna är mycket låga just nu och vi behöver alla hjälpas åt för att minska vattenförbrukningen. Om vi fortsätter minska förbrukningen och våra åtgärder får effekt, har vi goda chanser att hantera läget även under sommaren, säger Niklas Spets.
Han säger också att kommunen arbetar på flera fronter – bland annat med att laga en större läcka och att förstärka arbetet med att hitta fler brister i ledningsnätet.
Vattenkvalitet och grundvattennivåer övervakas tätare än vanligt och alla kommunens förvaltningar ska se över sin vattenanvändning och anpassa verksamheten. Dessutom skriver kommunledningen att de förbereder för att samverka med näringslivet för att ytterligare minska förbrukningen.
Även om den låga nederbörden är den främsta orsaken till vattenbristen, hoppas kommunen att insatserna ska minska risken för allvarliga följder under sommaren och hösten.
Gnestas nya vattenverk planeras vara i drift under år 2027.
Kommunen uppmanar Gnestaborna att göra vad de kan för att minska vattenanvändningen – både inomhus och utomhus. Små förändringar kan göra stor skillnad skriver kommunledningen och rekommederar sparsamhet:
Ta snabba duschar i stället för att bada
Stäng av kranen vid tandborstning, disk och tvålning
Förvara kallt vatten i en kanna i kylen i stället för att spola länge
Samla upp disk- och tvättvatten för att vattna i trädgården
Kontrollera och laga droppande kranar eller rinnande toaletter direkt