FOTO: MAGNUS ANDERSSON
Huvudbyggnaden vid Fiskeboda från 1796. Till vänster Kusken den enda kvarvarande av fyra flygelbyggnader.

En byskola i varje väderstreck

Katrineholm 2025-04-28 av Leif Thegle

Julita hembygdsförening fortsätter inventeringen av gårdarna utmed Öljarens norra strand.

I april 2024 inledde Julita hembygdsförening sina besök på gårdarna utmed Öljarens norra strand. Nu ett år senare fortsatte inventeringen med besök vid Gimgöls skola, de båda gårdarna vid Gimgöl och längst i väster Ramsnäs som gränsar mot Österåker. Även det legendariska Fiskeboda hanns med innan turen avslutades på en av Julitas kulinariska pärlor, Liljedalens gårdskafé.

1868 öppnades fyra nybyggda byskolor i Julita, en i varje väderstreck. Den västra placerades i Gimgöl och den tidigare ambulerande läraren August Jönsson fick nu fast tjänst och bostad här. Han kom att stanna i 26 år och även efterträdaren Johan Wästerberg verkar ha trivts med jobbet för han blev kvar i över 30 år. Under hans tid byggdes skolhuset till 1901 för att även rymma en småskola. Den nya småskollärarinnan blev samtidigt Wästerbergs hustru. Den tredje läraren i Gimgöl, Karl Einar Hallin blev också den siste. När han gick i pension i början av 1960-talet lades skolan ner.

Namnet Gimgöl har haft olika tolkningar men ortnamnsexperten Svante Strandberg har föreslagit ”En öppning i skogen”. Gimgöl var ursprungligen namnet på en av Julita gårds utgårdar men blev i slutet på 1800-talet en betäckning på hela den västra delen av Julita i och med att man där fick en egen poststation och alla i väster fick därefter postadress Gimgöl.

Gården Gimgöl låg under medeltiden under Julita kloster och därefter under Julita gård. Det var först 1881 gården köptes loss för att 1904 delas i två, Övre och Nedre Gimgöl, i samband med arvskiftet efter den förste självägande bonden. I dag är åkermarken till båda gårdarna utarrenderad. Längst bort i väster ligger gården Ramsnäs med likartad historia som Gimgöl. Ramsnäs och Nedre Gimgöl har idag samma ägare och jorden har också samma arrendatorer.

Turen lämnade nu gårdarna vid Öljaren och fortsatte norrut till den vackra gården Fiskeboda som sedan 1940 ägs av Barnens Dag i Stockholm som länge bedrev en aktiv koloniverksamhet här med över 300 sovplatser. Sedan flera år går tyvärr verksamheten på sparlåga och ytterst få får möjlighet att njuta av den fantastiska miljön som Fiskeboda erbjuder. Gårdens månghundraåriga historia under Julita gård är intressant. I slutet av 1600-talet lät Alexander Palbitzki uppföra ett timrat corps de logi på en kulle intill den skyddade viken nära dagens Fiskeboda hamn. 200 år senare uppförde hans sonson Adam Palbitzki dagens ståtliga huvudbyggnad i två plan. Hit flyttade sonen Mats i samband med sitt bröllop med Beata von Ungern-Sternberg som kom från närbelägna Äs. Paret blev kvar här till mitten av 1820-talet och bedrev under sina år på Fiskeboda en omfattande potatisodling som förädlades i ett eget bränneri. Fiskeboda såldes 1880 till Fredrik Vilhelm von Gedda som senare lät stycka av en rad strandtomter. Efter von Gedda hade gården två privata ägare innan Barnens Dag för 125 000 kronor blev ägare 1940.

Flertalet av de drygt 30 deltagarna i bilutflykten avslutade resan med besök på det närbelägna Liljedalens gårdskafé där läckra och fantasifulla våfflor kunde avnjutas i strålande solsken i en lika strålande miljö.