– Vi vet inte så mycket om vår landskapspelargon, säger Sanna Hidbäck från den sörmländska avdelningen av Svenska pelargonsällskapet. Foto: Elisabet Olow/Svenska Pelargonsällskapet/Privat
Sanna Hidbäck söker efter Gripsholm. Pelargonerna på bilden är av andra sorter. Gripsholm känns igen på sina stora lysande orange blommor och kraftiga stam. Foto: Sanna Hidbäck
Sorten heter Gripsholm och verkar näst intill utrotad. Foto: Elisabet Olow/Svenska Pelargonsällskapet

Efterlyst: Gripsholms pelargon

Är den sörmländska landskapspelargonen utraderad? Den frågan ställde sig Pelargonsällskapet och gjorde en efterlysning i sitt medlemsblad. Finns det någon som har en planta av sorten Gripsholm kvar i sin ägo?

– Vi vet inte så mycket om vår landskapspelargon, säger Sanna Hidbäck från den sörmländska avdelningen av Svenska pelargonsällskapet.

Att sorten heter Gripsholm och att den runt år 2010 utsågs till landskapspelargon i just Sörmland är det enda man egentligen vet. Det var när sällskapet ville ta reda på mer och ockå söka efter exemplar av Gripsholm som förvirring uppstod.

Ingen verkade längre ha en planta av växten som sägs få stora lysande orange blommor och har en kraftigt växande stam.

Sanna Hidbäck söker efter Gripsholm. Pelargonerna på bilden är av andra sorter. Gripsholm känns igen på sina stora lysande orange blommor och kraftiga stam. Foto: Sanna Hidbäck

Sorten heter Gripsholm och verkar näst intill utrotad. Foto: Elisabet Olow/Svenska Pelargonsällskapet

Efterlysning i tidningen

– Vi har fått gå ut med en efterlysning i senaste numret av vår medlemstidning för att se om den finns överhuvudtaget längre, berättar Sanna Hidbäck.

Bara några timmar innan Sörmlandsbygden gör intervjun med Sanna Hidbäck får hon kontakt med en man i Mariefred som säger att han har en planta av pelargonen Gripsholm.

– Det är väldigt roliga nyheter för oss. Vi har ju börjat fundera på om vi skulle behöva byta landskapspelargon, säger Sanna Hidbäck.

Även om den vänlige herren i Mariefred vill dela med sig av sin planta så svävar sortens framtid ändå i ovisshet menar hon.

– Som det verkar nu så är det här den enda plantan som finns. Vi skulle behöva hitta fler plantor om vi ska trygga sortens överlevnad framöver, säger Sanna Hidbäck.

Sticklingar och frön

För att föröka pelargoner är det vanligast att ta sticklingar från plantorna, man kan även fröså. Att bara en planta av Gripsholm nu är känd gör att sorten är mycket svag och den riskerar att dö ut.

– Nu vill vi gärna hitta fler plantor. Vi söker med ljus och lykta, säger Sanna Hidbäck.

Ju fler plantor det finns desto mer skyddad är sorten menar hon.

– Det bästa skulle vara om vi fick fram plantor som kan börja säljas på handelsträdgårdar där de har rätt förutsättningarn för sorten att frodas och överleva och fortsätta att spridas genom sticklingar, säger Sanna Hidbäck.

Köptes på Gripsholms slott

I ett försök att rädda sorten Gripsholm har nu mannen i Mariefred skickat sticklingar från sin planta till paret Fredriksson i Vingåker som har en privat samling pelargoner och förhoppningsvis har rätt förutsättningar för att Gripsholm ska trivas och frodas.

– Mannen i Mariefred ska ha köpt plantan av en äldre dam för cirka åtta år sedan, som i sin tur köpt den vid en utförsäljning på just Gripsholms slott, berättar Sanna Hidbäck.

Nu behöver man också ta reda på om det kan finnas fler plantor innanför de tjocka slottsmurarna.