Förra året polisanmälde butikschef Sandra Melin uppåt 120 snattare i Coopbutikerna i Vingåker och Högsjö. 70 procent av dem är barn och ungdomar.
– Jag jobbar mycket mot snatterier, inte bara för min och butikens skull, utan också för ungdomarnas skull. Det blir konsekvenser av de val man gör, säger Sandra Melin, butikschef och franchisetagare hos Coop Vingåker och Coop Högsjö.
Även om snattarna kommer ut ur butiken med varorna noterar personalen vilken tid de är i butiken och Sandra granskar övervakningskamerornas filmer.
– Det vanligaste just nu är att unga killar stjäl energidryck och stoppar ner den i kalsongerna. Tjejer självscannar ett par godisbitar i en påse och sedan fyller de hela påsen.
Tio procent av de polisanmälda snattarna tar butikspersonalen på bar gärning, för resten plockar de ut övervakningskamerans filmer och lämnar till polisen.
– Här där vi står, vid godis och energidryck, är det fyra kameror som filmar nu. Jag har väldigt bra kameror.
Mycket arbete
I våras gjorde Sandra 19 polisanmälningar på en gång. Då hade hon fått jämföra kamerabilder och kvitton i en vecka. Hon säger att utslaget på ett år får hon ägna tre till fyra timmar i veckan åt snatteri, stölder och säkerhetsproblem som drogpåverkade personer.
– Även om snattarna kommer ut genom dörren med sitt stöldgods så polisanmäler jag. Det är ett enormt svinn för mig. När jag tar ungdomar på bar gärning brukar jag förklara för dem att det är mig personligen de stjäl från. Det är mig det drabbar när de stjäl.
Hon har bra stöd och samarbete med polisen, säger hon.
– Ibland kommer det in ett kriminellt gäng på tre personer, en stör kassörskan, en stjäl bakom disken och den tredje lastar på varor som de inte betalar. Men vi har dem på film.
En hel syskonskara
Den yngsta ensamma snattaren hon tagit var sju år. När en hel syskonskara kom in och snattade då var den yngsta fem år.
– Pappan skickade in dem och blev förbannad när de åkte fast. ”Det är ju bara barn” sa han.
Det är inte enbart Vingåkersbor som snattar i Vingåker och Högsjö. Hon tar en hel del Katrineholmare också.
– Både ungdomar och vuxna. 30 procent av stölderna är grövre och då är det ofta vuxna. Då handlar det ofta om dyra matvaror som kött och liknande.
Sex personer har tillträdelseförbud till butikerna på grund av upprepade stölder. Enligt en rapport från Svensk handel stjäls det för över 10 miljarder kronor varje år i butiker.
På väggen i butiken sitter skyltar om att kunderna inte får ha med väska eller ryggsäck in i butiken, om de ändå tar med väska är de skyldiga att visa den för kassörskan.
– Det hjälper litegrann, men ibland visar de ryggsäcken och har energidrycken i kalsongerna. Vi polisanmäler allt.