I samarbete KFV Släktforskarförening och Katrineholm-Stora malms hembygdsförening
Tisdagen den 15 hade vi äran att få lyssna på ett föredrag av Maria Andersson.
Hon är bosatt i Fellingsbro, men härstammar från Ångermanland.
När hennes far dog kom frågan, varför dog hennes farmor dagen efter sonens/faderns födelse. Hon började forska för att få reda på vad som hände farmor Lisa. Den 24 maj 1940 föddes Karl Fredrik och den 25 maj dog modern Lisa.
Det visade sig att Lisa hade tuberkulos och hon var inskriven på Österås jubileringssanatorium i Eds socken, Ångermanland. Med den vetskapen började hennes undersökning av sjukdomen tbc och dess historia. Tuberkelbakterien är till stor del en luftburen smitta och hade en stor spridning. Trånga och dåliga bostäder där bakterien kunde sätta sig var som helst. Utefter golvlisten, t.ex. Cirka 10 miljoner insjuknade /år och 1,5 miljoner avlider.
Tbc-bakterien kunde sätta sig i alla organ i kroppen, men vanligast var i lungorna. Vila och stärkande promenader om man orkade, gasning av lungorna och ev operation var det som fanns att tillgå Bakterien kunde överleva i 3 månader. På 30-talet kom vaccinet, med den och bättre bostäder, renlighet och mer hälsosam mat minskade sjukdomen. Men fortfarande florerar den i många delar av världen. Så åker man till dessa länder bör man absolut vaccinera sig.
Det var en mycket intressant fängslande, rörande och bra föreläsning som samlade ca 50 personer.