Fler tips kan ni hitta på kommunernas webbsidor. Foto: Mostphotos
Svenska nationaldagen är inte lika stor som 17 maj i Norge – ännu? Foto: Mostphotos
Studentfirande och nationaldag sammanfaller på vissa orter. Foto: Mostphotos

Nationaldrag, quiz och shower – så kan du fira 6 juni

Det är dags att fira Sveriges nationaldag. Kommuner och organisationer har bullat upp med musik, talanguppvisning, käpphästhoppning, fika och flagghissning. Vi har skannat av Sörmland och tipsar om firanden. Fler firanden kan ni hitta på kommunernas webbsidor.

Eskilstuna

Här kan man börja fira med Nationaldagstal i Sundbyholms gästhamn redan klockan åtta på morgonen. Sedan kan man styra kosan till Sörmlandsgården som håller i gång hela dagen med tipspromenad, prova på med historiska kläder och fotografera sig i en historisk miljö och lära sig karda och tova ull. Fåren är på plats.

I stadsparken startar aktiviteterna klockan 12. Det blir blåsmusik, körsång, dansuppträdande. Möjlighet att prova på musikinstrument, käpphästar och e-sport.

Flen

I Årdala Hembygdsgård hissas flaggan klockan 10.00 och hembygdsföreningen bjuder på kaffe. Muséet är öppet fullt av gamla ting från landsbygdens liv och leverne från förr i världen.

Flens hembyggdsförening öppnar upp Thuleparken klockan 15.00 och odlaren Johannes ”Farbror Grön” Wätterbäck håller tal. I Dunker blir det också musikquiz med sång av Christina Bonnevier ackompanjerad av Gustav Andersson.

Gnesta

Med start klockan 13.00 går musikparaden från Strömmentorget till Frustuna hembygdsgård, där blir det tal, sång, musik och uppträdanden. Fika till försäljning och alla barn får gratis glass.

Salong Central och Terrastella Scen & Film firar Nationaldagen med föreställningar och panelsamtal om demokrati, systemkritik och scenkonst.

Katrineholm

Nationaldraget i Stadsparken är en dag för hela familjen. Det stora dragplåstret är Liamoo, sångaren från bland annat Idol och Melodifestivalen. Barnkaraktärerna Bing och Flopp uppträder. Det är också studentfirande samma dag.

Nyköping

Musik, dans, tal, stipendier och flaggan i topp är några av programpunkterna när nationaldagen firas på Stora torget, Vallarna och i hamnen. Klockan 8.00 är det ceremoni med flagghissning och trumpetfanfar från Sörmlands Musikkår på Stora torget.

På eftermiddagen kan man bland annat pröva labyrintorientering vid hamnen. Klockan 16.00 börjar inmarsch av fanborg och föreningar på Vallarna. Flagghissning, stipendieutdelning och Nationaldagskören sjunger.

Oxelösund

Invigning av minnesplatsen för utlandsveteraner och nationaldagsfirande vid Läget i Oxelösund. Landshövding Beatrice Ask håller ett invigningstal klockan 11.00. Musikunderhållning och aktiviteter för hela familjen. Restaurangbåten, foodtrucks och glasscaféet håller öppet.

Strängnäs

Firar med en mix av gamla traditioner kombinerat med några av de populära aktiviteter från 500-årsresan förra året, som motionslopp och dansbandskväll. Men det börjar traditionsenligt med musik från domkyrkans torn klockan 9.00, sedan blir det medborgarskapsceremoni i Ugglans park. Klockan 13.00 startar nationaldagsfirandet från scenen.

Trosa

Stadsmusikkåren och fanborgen går från Trosa torg klockan 17.00 till Garvaregården. Flaggan hissas, tal, musik och stipendieutdelning. På Trostorp firas nationaldagen med musik och kaffeservering klockan 12.00.

Vingåker

Firar nationaldagen på Säfstaholms slott med start klockan 12.00 då blåsorkestern Wingåker Windband och Yalla Create spelar. Allsång med publiken, tal och uppträdande av Talangvinnaren 2020 Lizette Olausson och hunden Lotus.