Isac Carlsson, Elliot Stråle, Peter Vestin, Liam Ekman och Anton Isaksson på Rekarnegymnasiet har gjort en bok med Teknik för alla. Foto: Privat
De har gjort undersökningar på äldreboendet Strigeln för att få reda på vilken teknik som behövs hjälp med. Foto: Mostphotos
Elliot Stråle och Peter Vestin har varit med och tagit fram teknikguiden för alla.

Företagsidén med teknikråd för äldre föddes i hemtjänsten

– Jag brukar hjälpa pappa och farföräldrarna med olika tekniska grejer, det var så vi kom på idén, säger Liam Ekman i Eskilstuna.

Han och fyra kompisar på Rekarnegymnasiet har skrivit en guide till tekniken, som UF-företag i skolan.

– Den heter Teknik för alla, och vänder sig till dem som behöver lite hjälp ibland med appar och internet i tv:n och liknande.

En annan kille i gruppen, Peter Vestin, sommarjobbade i hemtjänsten och märkte att teknik var ett verkligt problem för äldre människor.

– När man ska starta ett UF-företag säger de att man ska utgå från problem i samhället som man kan hjälpa till att lösa. Och vi tänkte att det här är ett problem vi vill lösa, säger Liam.

Först tänkte de erbjuda sig själva, sälja en tjänst, och fixa digitala problem, som är enkla för dem men svåra för den som inte kan digital teknik.

– Men det skulle inte fungera, vi tränar fotboll och har mycket i skolan. Det var då vi kom på boken. Den kan de ju använda flera gånger.

Liam säger att de försökt ha en röd tråd, skriva en enkel och lättfattlig text med tydliga steg och ha bilder till. De har gjort en reklamfilm som går på Instagram och Youtube.

– Vi fick tipset att trycka boken i Polen och det har vi gjort. Vi har 50 exemplar och 25 har vi redan sålt. Resten hoppas vi sälja på UF-mässan den 14 mars.

Han säger att de är nöjda med sitt projekt.

– Företagsbiten är kul, det känns på riktigt. Men jag kommer inte att skriva en bok till.