Tommy Silo vid Katrineholms Buss arrangerar julklappsinsamling för de som vill ge dem som behöver. Foto: Karina Frölund
Förra året var första julklappsinsamlingen.

Hjulklappsbussen samlar in och delar ut klappar

Tomten kommer i buss i Katrineholm. Föreningen Hemvist, Familjehjälpen och Katrineholms Buss samarbetar för att förgylla julen för dem som har det extra tufft.

Tommy Silo på Katrineholms Buss samlar in gåvor till hemlösa och familjer som har det ekonomiskt tufft.

– Förra året körde vi på prov och det gav bra utfall, säger han.

Inspirationen till det hela kommer ursprungligen från Göteborg, där man gör på liknade vis. En spårvagn som åker runt i staden och samlar in klappar.

– Vi har ingen spårvagn, men det går lika bra med en buss.

Förra året fick de in uppåt 800 paket. Det som inte de lokala hjälpföreningarna Hemvist och Familjehjälpen behöver går till kyrkan.

– Förra året var det verkligen bra stämning när vi åkte runt och hämtade upp paketen. Det är många som vill hjälpa andra som har det svårt, säger Tommy Silo.

Det finns ett schema med tider där Tommy Silo och hjälpbussen hämtar paket. Han och föreningarna tipsar om saker som kan behövas, som till exempel presentkort, nya strumpor i storlekar mellan 39 till 45, deodorant, duschcreme och naturligtvis leksaker av alla slag.

– Det måste inte vara helt nya grejer, men fräcsht, helt och rent. Många hade slagit in paketen, vilket är jättebra, men det gäller att märka dem med lämplig ålder på mottagaren samt om det är till en tjej eller en kille.

På lördag åker bussen runt och hämta upp paket, den börjar i Värmbol på morgonen och slutar på torget mitt på dagen.

– Dessutom kommer bussen att vara på plats vid torget under tomtenatta torsdag den 16 december, då går det bra att lämna klappar, säger Tommy Silo.