Det är full fart när distriktsmästerskapet i sportkörning avgörs vid Duveholms gård utanför Katrineholm. 23 ekipage visar upp sig i dressyr, precision och maraton.
– Det här är jätteroligt, speciellt precision och maraton, säger Ingela Nilsson från Bie som kör new forest-ponnyn Svea.
Under dagen passerar flätade shetlandsponnyer i fyrspann, blanka fjordingar i enbet och trimmade ponnyer i tvåspann start och mål i de tre deltävlingarna.
Arrangörerna har laddat länge inför tävlingarna och hindren är uppseendeväckande, speciellt fikahindret. Badringsstora munkar, en kaffekopp och en tårtbit är hinder som ekipagen ska runda i full hastighet i maratonkörningen.
– Det är så himla ambitiöst och fint arrangerat, säger funktionärerna på plats vid hindret när hästarna galopperar runt tårtbiten.
Sportkörning är en liten sport i Hästsverige men entusiasmen är det inget fel på. Funktionärerna är fler än ekipagen. 30 personer går det åt att få tävlingen att gå runt en dag.
Det är många kontroller av både utrustning och hästar, tidtagning och hinder.
I dressyrprovet ser domaren även till hästarnas och vagnens skick och kuskens och medhjälparnas klädsel, det ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka.
– Groomen som sitter på vagnen i dressyren ska bara ge harmoni åt ekipaget, le och vara rak i ryggen. I maraton däremot ska de stå upp och hålla balansen på ekipaget, säger Lida Sjödin.
Det är hon som tillsammans med maken Johnny och Vingåkers ryttarförening arrangerar tävlingen. Lida och Johnny har jobbat hårt för att få ordning på alla detaljer.
– Det är viktigt att det finns möjlighet att tävla. Det är inte många tävlingar under en säsong, så allt inom tre timmars resväg känns som nästgårds, säger hon.
Majoriteten av deltagarna vid dagens tävling kommer från Sörmland och Östergötland. Men någon åkte klockan två på natten från Göteborg, några är från Skövde och någon från Värmland.
Ny i sporten är kallblodstravaren Kjell. Hans pappa är världsrekordhästen kallblodstravaren Järvsöfaks.
– Det hjälper inte. Han är inte särskilt snabb i trav. Jag hoppas det här passar honom bättre, säger kusken Leif Carlsson från Stora Sundby.
Han säger att det är mycket arbete kvar innan de behärskar sportkörningen, men dagens dressyr gick över förväntan.
– Sportkörning är nästan motsatsen till trav. Här ska hästen gå i form och bära sig.
Ulrika och Marcus Gindemo från Ärla är helnöjda efter dagens tävling.
– Olle var en stjärna, säger Ulrika Gindemo och klappar om deras welshponny.
– Det är årets första tävling och han verkar tycka det var roligt. Det är så fintävling, så välarrangerat, säger Marcus Gindemo.