Anita Hedlund i Malmköping får Flens kulturstipendium för hennes engagemang inom folkmusiken och andra områden. Foto: Karina Frölund

Årets kulturstipendiat i Flen har lockat upp många på dansgolvet

Flens kulturstipendium går i år till Anita Hedlund i Malmköping. Det är hennes engagemang för folkmusiken på många olika sätt som uppmärksammas och hyllas.

Men när hon fick telefonsamtalet om att hon skulle få stipendiet trodde hon inte på det, utan påstod att han ringt till fel person.

– Jag trodde det var något missförstånd, men han stod på sig, säger Anita.

Enligt nomineringen har hon varit stämmoledare i 30 år på spelmansstämman som arrangerades runt midsommar i Malmköping.

Hon ligger bakom många utgåvor av vishäften i fickformat för alla intresserade. Och hon har varit samlande i 40 år i Malmabygdens spelmän.

Anita har dessutom gett sörmländska brudpar chansen att svara ja till tonerna av något annat än den gamla vanliga Bröllopsmarschen av Felix Mendelsson.

Hon har lyft närodlade bröllopsmarscher med gamla anor och sett till att de ändå fått en modern tvist. Åtta organister har gjort nya arrangemang på 16 gamla sörmländska brudmarscher. På Youtube finns samtliga marscher inspelade med en liten film från respektive kyrka. Här finns brudmarscher bland annat från Selaön och Västermo liksom från Österåker och Vagnhärad.

Idag får hon stipendiet av kultunämnden.

– Det ska bli jättekul, nu när det har landat, säger hon.