Anita Hedlund i Malmköping får Flens kulturstipendium för hennes engagemang inom folkmusiken och andra områden. Foto: Karina Frölund

Årets kulturstipendiat i Flen har lockat upp många på dansgolvet

Flens kulturstipendium går i år till Anita Hedlund i Malmköping. Det är hennes engagemang för folkmusiken på många olika sätt som uppmärksammas och hyllas.

Men när hon fick telefonsamtalet om att hon skulle få stipendiet trodde hon inte på det, utan påstod att han ringt till fel person.

– Jag trodde det var något missförstånd, men han stod på sig, säger Anita.

Enligt nomineringen har hon varit stämmoledare i 30 år på spelmansstämman som arrangerades runt midsommar i Malmköping.

Hon ligger bakom många utgåvor av vishäften i fickformat för alla intresserade. Och hon har varit samlande i 40 år i Malmabygdens spelmän.

Anita har dessutom gett sörmländska brudpar chansen att svara ja till tonerna av något annat än den gamla vanliga Bröllopsmarschen av Felix Mendelsson.

Hon har lyft närodlade bröllopsmarscher med gamla anor och sett till att de ändå fått en modern tvist. Åtta organister har gjort nya arrangemang på 16 gamla sörmländska brudmarscher. På Youtube finns samtliga marscher inspelade med en liten film från respektive kyrka. Här finns brudmarscher bland annat från Selaön och Västermo liksom från Österåker och Vagnhärad.

Idag får hon stipendiet av kultunämnden.

– Det ska bli jättekul, nu när det har landat, säger hon.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Quiz: Ansvar för naturen

Det kan vara enkelt att känna ansvar för rördrom, fiskgjuse och berguv, som är kändisar bland de 361 sörmländska ansvarsarterna. Men det är inte lika lätt att gå igång på gul jätteknäppare, kalkdån och grålångöra. Företaget Calluna har på uppdrag av länsstyrelsen tagit fram hotade arter som finns Sörmland och…

Torrsättning i Oxelösund

Motorbåtsklubbens hamn i Oxelösund är populär. Här är det trångt bland båtarna och kön för båtplats växer sig lång. I fem veckor har ideellt arbetande entusiaster lyft upp båtar med kran och flyttat dem till vinterförvaring. John-Olov Carlsson och Pontus Kjellberg lyfter upp 26 båtar under helgen och ställer in…

Vingåkers storting – gräsrotsdemokrati

Det var öppet hus på slottet under Vingåkers storting. Politiker, tjänstemän, polis, räddningstjänst och byalag var på plats för att prata med besökare. Meningen är att folk ska få lufta sina åsikter och ideer samtidigt som känslan av samhörighet ska stärkas.

”Modernt och smart” – nu är nybygget klart

Regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) höll tal när det nybyggda huset på Kullberska sjukhuset invigdes. Byggföretaget lämnade över en symbolisk nyckel till fastighetsförvaltare Emil Wiklund.

Satsar på att utveckla företag på landsbygden

I stället för att som ensam småföretagare på landsbygden försöka lösa alla problem själv. kommer Nyföretagarcentrum med ett projekt som ska utveckla småföretagare på landsbygden.