Ny motorburen ungdom möter gamla fördomar

För länge sen, i mina tonår, var ”motorburen ungdom” en subkultur med tydliga konnotationer: det var folk från Buskhyttan, Tystberga och andra lantligt belägna mindre tätorter där man lyssnade på Whitesnake och Eddie Meduza, bar fransiga jeansvästar och körde trimmade moppar så att de fjuniga mustascherna och hockeyfrillorna fladdrade i vinden.
Det förekom även enstaka epor. Bondsöner med traktorkort kunde ibland ha en ombyggd Duett i garaget. Tjejer förekom i princip inte, annat än som passagerare eller ekivoka utsmyckningar i garage och pojkrum.
Jag och mina vänner, som formades av villastadens medelklassliv, upprätthöll utåt en fasad av överlägsenhet mot de oljiga, jeansklädda lantisarna. Men egentligen tyckte vi att de var rätt tuffa, lite farliga.
Under många år var epa-kulturen som bortblåst. Men för några år sedan noterade jag ett ökande antal små ”ärtiga” fordon med lgf-skylt som korkade igen 55:an. Mopedbilar, men inte såna där trehjulingar med fladdrande orangea kapell som förr kördes av vissa äldre på landet. Nej, det här var välpolerade minibilar som rattades av unga tjejer vars yttre förde tankarna till modebloggar och sminkbord, snarare än gödselhögar och läckande växellådor. Samtidigt tycktes även den mer traditionella epa-kulturen ha fått nytt liv: sänkta och tonade Volvo 740 med flaggor och provocerande streamers sniglade sig mellan Flen och Malmköping med dovt dunkande baslådor.
Den motorburna ungdomen är tillbaka, men i en delvis ny skepnad. Det spelar inte så stor roll längre om du är kille eller tjej, om du bor på Lidingö eller i Svalsta. Alla får åka, numera.
Men somligt har inte ändrats. Som vissa människors fördomar. Häromdagen hade min dotter åkt till Flen med några vänner i kompisens Audi (jo, fint ska det vara). Okej, de hade väl parkerat lite illa, men det förekom inga droger, vapen, sydstatsflaggor eller störande musikanläggningar. De var endast utrustade med…pulkor. Plötsligt stannar en bil. Ur kliver en uniformerad kvinna. Kanske var det en polis, min dotter var inte säker, eftersom kvinnan inte presenterade sig. Men hon hotade omedelbart med att dra in körkortet för felparkeraren och beordrade alla att genast åka hem.
Föreställ er att det hade varit ett gäng boulespelande pensionärer. Eller brukshundsklubben. Skulle polisen ha reagerat på samma sätt? Nej, givetvis inte. Hon hade på sin höjd bett dem att flytta bilen. Dra in körkortet? Beordrat dem att åka hem? Otänkbart!
Det är märkligt att unga i kombination med triangelförsedda, helt lagliga, motorfordon fortfarande får topplocket att gå hos många vuxna. ”Sheriffen i Flen” lärde min dotter och hennes kompisar en läxa, men den handlade tyvärr inte så mycket om trafikvett, utan om ömsesidiga fördomar.