En sommar med förändrat beteende

Sommarlåtar kommer och går, en som dök upp i minnet som passar extra bra i år är Sven-Ingvars ”Sommar i Sverige” från fotbollssommaren 1994. Precis som texten säger om sol vind och hav en tid att koppla av verkar de allra flesta svenskar fått eller får uppfyllt i år. En särskild tanke efter denna vår som saknar motstycke i modern tid måste såklart riktas till dem som drabbats av Coronavirusets framfart i vårt samhälle.
Den framtid som stundar finns det många frågetecken kring. När kommer det ett vaccin? Kommer det att finnas jobb till mig? Blir det en djup lågkonjuktur?
Alla dessa frågor vill vi så gärna slippa tänka på när vi i Sverige firar sommaren. I år är det verkligen så att vi alla firar sommaren i Sverige. Det tråkiga med pandemin har gjort att fler än någonsin utforskar och semestrar i Sverige. Ordmakarna är snabba att hitta på begrepp för att vi ska förstå vad vi gör. Att hemestra blev det som fastnade särskilt i år.
Det är nu fyllt av människor som är på upptäcktsfärd, vandrande i skogen, cyklande på grusvägar, seglande längs kusten, eller som per bil åker runt och upplever vårt fantastiska Sörmland. Det ovanliga är att i år är det stora flertalet nybörjare och inte från andra länder. Det har under många år varit det naturliga att rikta marknadsföring mot utländska gäster för turismen där antalet övernattningar mäts. Det blir inte så rättvisande när det är många fler som gör utflykter i det egna närområdet och de utländska turisterna inte kan komma hit på samma sätt.
Vårt Sörmland har mycket att erbjuda för hemestraren men också mycket som skulle kunna utvecklas så mycket mer. Några exempel som det offentliga kan stödja, en utbyggd skärgårdstrafik, säkra skyltade cykelleder men också underlätta för skyltning vid allmän väg. Har aldrig förstått varför det ska vara så svårt att få skylta och vägvisa utanför tättbebyggt område. Minns att jag vid ett tillfälle räknade på hur många trafikskyltar jag skulle ta hänsyn till bara för att åka genom Katrineholm, det blev närmare 100 skyltar! Uppe på det företagsskyltningar och trafikanter. Några skyltar intill det allmänna vägnätet det ska jag nog klara av att hantera.
Såklart finns det några orosmoment när det är många nybörjare som rör sig i Sörmland. Det kan vara så enkelt som att veta på vilken sida av vägen man går och cyklar. Men också kunskapen om allemansrätten och vad den tillåter och inte. Man skulle kunna tro att det finns en stark lagstiftning om allemansrätten men så är inte fallet. Den definieras i miljöbalken som: Var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen skall visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den. Det är inte så märkligt att det dyker upp frågor där rättigheten för allmänheten ställs mot markägarens intressen.
Denna fantastiska sommar när en pandemi förändrade vårt beteende så att många fler fick upptäcka den fantastiska möjlighet som vi har att röra oss fritt i naturen. Låt det fortsätta vara så, det blir en sommar i Sverige igen! Vad ska man annars ha sin inköpta segelbåt, nybyggda altan eller sommarstuga till?

Mattias Claesson (C)