FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Korvförsäljning
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Sånger Valborgsmässoafton

Valborg i Mellösa

 

Valborgsfirandet i Mellösa var som vanligt välbesökt av sockenbor i alla åldrar. Arrangör är Mellösa bygderåd med hjälp av hembygdsföreningen och Mellösa kyrkokör. Inför festligheterna fanns en oro att det blåsiga vädret den senaste tiden skulle göra att man inte vågade tända brasan. Men den oron kom på skam och vid 19-tiden började granriset spraka till barnens förtjusning och till värme för frusna själar i den kyliga Mellösakvällen.

Traditionsenligt framträdde Mellösa kyrkokör och sjöng klassiska vårvisor och avslutade med nationalsången. Ett populärt inslag i valborgsfirandet är den varma korven. Korven värms i försvarets avlagda koktrossmodell 46. Att korven smakade bra vittnade köerna till korvståndet om där Mellösaprofilerna Hasse Andersson, ordförande i hembygdsföreningen och företagaren Anders Iwerbo sålde korv i en rasande fart.

Traditionellt är också vårtalet som detta år framfördes av Anne-Marie Lindblad. I talet hyllade hon bygden och det engagemang som finns i socknen. Men talet kom i mångt och mycket att vara ett brandtal för bevarandet av Mellösa skola som en längre tid varit hotat av nedläggning.

När elden falnat och folket blivit både mätta på korv och underhållna med körsång, så gick var och en till sitt denna kyliga men vackra sista april.

Kjell Lundström