Stallarholmens hembygdsförening hyser en fin samling föremål i stugan vid Toresund kyrka strax utanför Stallarholmen. Därtill kan man med gott samvete hävda att föreningen är synnerligen aktiv och man kunde med Coronaåtgärder genomför årsmötet för någon dryg vecka sen. Det mest iögonfallande i stugan är alla de historiska arbets- och bruksföremål som, på ett eller annat sätt, har koppling till bygden. Föreningen har till och med inrett ett litet rum som ska ge en bild av skolsalen från 1900-talets förra hälft, en verksamhet som tidigare fanns i byggnaden.
En annan spännande historia kan Tynnelsö kaffekakan, eller Tynnelsö kakan, som den också kallas berätta. Margareta Borg, ordförande för hembygdsföreningen, mötte mig en fin septemberdag vid hembygdsgården för att presentera detta magnifika bakverk.
– Vi upptäckte den av en tillfällighet i boken, sörmländska matminnen, utgiven av Sörmlands museum, berättar Margareta som stolt bär fram kakan.
Dess historia går troligen tillbaka till 1920-talet. Då levde en säregen man på den gamla biskopsgården på Tynnelsö. Denne epikuré, hade ett egendomligt krav som satte historiskt avtryck i bygden. Kokerskan Alfrida Lovisa Johansson, fick som uppdrag att dagligen ställa fram en bit Tynnelsökaka med eftermiddagskaffe åt sin husbonde. Hur länge detta unika önskemål levde kvar på Tynnelsö vet inte Margareta, men hon är glad att receptet finns kvar. Vad vi vet är att Alfrida drev från slutet av 1940-talet till sin bortgång 1954 restaurang Östergök i Stockholm.
Margareta fortsätter:
– Alfrida Lovisa Johansson bakade kakan varje dag för att hålla sin husbonde nöjd. Idag är Tynnelsökakan en tradition väl värd att bevara. På så sätt minner vi oss om den unga kokerskan Alfrida och hennes insatser i köket på den gamla biskopsgården.
Text och bild: Bengt Lundblad