FOTO: FREDRIK HERNBLOM
Samling vid Munkledens informationstavla vid Gryt.

Skolutflykt i Julita

Sedan över 30 år har barnen i Julita skola på uppdrag av Hembygdsföreningen, fram den årliga tidningen Ungräven, så även i år med Henrik Wising som teknisk medhjälpare. Som ett tack för detta arrangerar föreningen en utflykt i hembygden.

Denna gång fick de ca 40 mellanstadieeleverna besöka byn Gryt med medeltida anor och sockenkyrkan. Halva gruppen inledde med en traktortur via Backa gård, byn Leby och godset Gimmersta fram till kyrkan.

Den andra gruppen gick utmed Munkleden fram till Gryt som idag består av ett tiotal byggnader, de flesta från 16- och 1700-talet. Fram till mitten av 1500-talet var detta Julitas prästgård. Därefter har byn fungerat som ibland arrendegårdar, ibland som torp under växelvis Gimmersta- och Fogelsta-godsen.

På 1900-talet var det statare på Gimmersta som här hade sitt boende. Promenaden fortsatte sedan förbi den vikingatida gravplatsen fram till kyrkogården. Ett kort stopp gjordes vid gravkapellen som tillkom på initiativ av Arthur Bäckström på Julita gård som tyckte att det var ovärdigt att förrätta begravningar i ur och skur vid den uppgrävda graven. Endast herrskapsfolk tilläts hålla begravning inne i kyrkan.

De båda grupperna sammanstrålade nu vid sittgrupperna utanför kyrkporten där det bjöds på nybakta bullar och saft. Efter att ha njutit ett tag i det strålande försommarvädret under de nyutslagna lindarna, var så dags att bese kyrkans inre. De äldsta delarna ligger i väster och tros vara från slutet av 1100-talet. Kyrkan har en lång och komplicerad byggnadshistoria som också är kopplad till de inflytelserika adelsfamiljerna, Rynning och Ribbing på Gimmersta, Siöblad och Wrede på Fogelsta, Ungern-Sternberg på Äs och Palbitzki på Julita.

Nu var det dags att återvända till skolan och då fick de som gått åka och de som åkt fick ta sin promenad via Gryt. Nästan samtidigt anlände de båda grupperna skolan och den väntande lunchen.