Populär deckarvandring trots coronatider

Onsdagen den 3 juni var det åter dags för deckarvandring i Eskilstuna. Den här gången var det ett lite annorlunda upplägg.
– Ja, det fick bli en anpassning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring antalet deltagare och avstånd, säger författaren och guiden Bengt Lundblad.
De två tidigare åren har maxantalet varit tjugo personer per grupp, men i år är gruppen uppdelad i två. Först går 70 plus och de som är lite försiktigare. Timmen senare går övriga.
Är det någon mer skillnad från tidigare år?
– Nej, faktiskt inte, svarar Bengt och ser ut över Eskilstunaån och den gamla bebyggelsen kring Köpmangatan. Trots att det har kommit några fler böcker i serien Mälarmord som är rutten den samma i år. Men det är högst troligt att jag ändrar lite i konceptet.
Deckarvandringarna som är inne på sen tredje säsong tar sin början vid Café Tingsgården. Under en timme gör gruppen några stopp vid platser som omnämns i böckerna och som guiden berättar mer ingående om.
– Eftersom att Mälarmord är en deckarserie som utspelar sig under 1940-50- och 60 talen så blir det extra roligt för framförallt den äldre läsekretsen, berättar Bengt, som bara för några minuter sen har guidat runt fyra stycken 70 plussare vars uppspelta röster, ännu ekar mellan husväggarna i Gamla stan.
Lördag den 13 juni kl. 11 är det åter dags, men då får Strängnäsborna chansen till en timmes verklighetsflykt.
– Det är många som går den vandringen och frågar mig om jag har inspirerat tjuvarna som stal begravningsregalierna ur domkyrkan med boken, Domkyrkans duvor, som också handlade om en stöld ur kyrkan.
– Kan det vara så?
– Nej, säger Bengt och skrattar. Även om handlingen i boken är i det närmaste exakt som verklighetens stöld så tror jag inte det.
Under sommaren kommer det att finnas möjlighet att gå deckarvandringar i både Eskilstuna och Strängnäs. Information finns på hemsida och facebook för de bägge städernas turistbyråer. Studieförbundet Vuxenskolan marknadsför också arrangemangen och man kan anmäla sig där också. Utöver dessa så har författaren själv både Facebooksida och hemsida med information om vandringarna och böckerna.