FOTO: ULLA JOHANSON
Läppe Ukulele Orkester underhåller vid lunchen.
FOTO: ULLA JOHANSON
Först mat sedan prat och frågor.

Nybyggarandan i Läppe inspirerar

Söndagen den 10 oktober arrangerade Bygdegårdsdistriktet i Södermanland sin årliga inspirationsresa. Alla 29 bygdegårdsföreningar var inbjudna och färden gick till Läppe i Vingåker. Värd var Byalaget Kreativa Läppe som hyr den gamla Bastuhuset Sjöstugan. Utsikten är vidunderlig och omgivningen rofylld.

Först blev den en biltur genom samhället.

– Antagligen Läppes första bilkaravan, sa Karina Veinhede som är ordförande i Byalaget Kreativa Läppe.

Över stock och sten, upp för branta sluttningar och ner förbi gamla villor och mindre stugor. Blandningen är stor och längs vägen går det nästan alltid att få en glimt av Hjälmaren. Överallt fanns tomter med nyuppförda hus och tomter som ska bebyggas.

Till slut var det samling vid den obemannade butiken AutoMat Läppe Livs. Det krävdes ingen nyckel men väl ett BankID för att komma in.

– När Läppeborna fick klart för sig vad ett BankID kan användas till var det många som skaffade sitt första, berättar Karina innan hon släpper in oss för en rundvandring mellan hyllorna.

Många var förvånade över hur många olika produkter som kan rymmas på en mycket liten yta. Några provhandlade och skannade sina varor vid utgången och betalade med sitt betalkort. Jättesmidigt.

Tanken är att Automat Livs ska vara en del av en tänkt centrumplats i Läppe. Precis bredvid planerar Byalaget Kreativa Läppe att bygga en egen bygdegård och kanske några hyresrätter i skogsbrynet.

Färden gick tillbaka till Sjöstugan. Lunchen toppades av Ukulelebandet Läppe Ukulele Orkester. Då orkestern spelat slut på sin repertoar fick alla ta del av Läppes dåtida och nutida historia. Många kände av en typ av nybyggaranda, men startskottet gick redan för över 30 är sedan då Läppeborna gick samman och startade en förskola.

Sedan dess har det hänt mycket och nu händer det mycket överallt. En sak är säker och det är att i Läppe går landsbygdsutveckling och nybyggnation hand i hand.

Text och foto: Ulla Johanson