FOTO: ANNE- MARIE LINDBLAD
Malmabygdens spelmän
FOTO: ANNE- MARIE LINDBLAD
Erik Leonardz på nyckelharpa.
FOTO: ANNE- MARIE LINDBLAD
Inger Andersson på Domargården
FOTO: ANNE- MARIE LINDBLAD
Fikade och lyssnade på spelmännen

Mellösa Hembygdsförenings sommarcaféer

KFV Släktforskarförening deltog helgen 29 – 30 juni vid det första av Mellösa Hembygdsförenings sommarcaféer.

Lördagens strålande sol, kaffe och hembakt samt utställningar med lapptäcken, akvareller, trä- och luffarslöjd samt angoragarn gladde de många besökarna. Gällande det sistnämnda fick man även se hur garnet spanns på traditionell spinnrock.
Malmabygdens spelmän underhöll med bl.a. musik av traktens egen spelman, Anders Gustaf Rosenberg. Han föddes i Mellösa 1809 och var förutom kyrkomusiker, och tonsättare även Sveriges första folkmusikupptecknare.
Vädret innebar en viss konkurrens till att gå inomhus för att möta de fyra släktforskare som fanns på plats. Domargården är en fantastisk plats att sitta på om man är intresserad av sina rötter och de som ändå tog sig inomhus och ställde frågor var Mellösabor.Några boende sedan generationer medan andra flyttat tillbaka till Mellösa och sökte svar på berättelser man hört av sin morfar eller farmor.
Söndagens väder med regn och blåst gav dock större utrymme för släktforskning men antalet besökare var tyvärr färre och kaffet fick dukas upp inomhus i den mån det fanns plats. Det innebar å andra sidan att det fanns möjlighet och tid för dem som arbetade med kaffeserveringen att titta in till släktforskarna.
Andra kom springande under ett paraply och samtliga fick information om olika databaser och sökvägar och släktforskarföreningens aktiviteter och kurser under 2024. Och som vanligt lyckades Inger Andersson hitta anor till några intresserade, vilket utökade föreningens medlemsantal.