FOTO: INGER ANDERSSON
Föreläsning i ABF-lokalen

KFV-släktforsskarförening samlades för DNA föreläsning.

Det var 30 st medlemmar som hade slutit upp i ABF-lokalen på Videvägen i Katrineholm för att lyssna på Christer Carmevik som redde ut frågetecken om och hur man skulle skicka in sitt DNA för att maximera sitt sökande i olika databaser.

Han själv hade letat efter sin farfars far. Han började med att köpa hem 31 DNA test. Har man en misstanke om en fader så är det lättare. Men för att få så många träffar som möjligt måste man själv utgå från ren släktforskning.

Att ta kontakt med dem som man vill få testade och som man misstänker kan vara i släktledet kan var av nytta. Man får hoppas att de personerna ställer upp på att testa sig, så man kan lägga pussel och se om misstankarna är som man tror.

Ju längre bort i släktledet ju svårare är det  när man söker fader okänd. Risken finns att runt 1–3% är fel fader som står i födelseboken. Då kan ett DNA-test vara relevant i sökandet.

Det finns ca 43 miljoner DNA-tester världen över i olika databaser. Christer tog upp flera olika databaser med sina olika nischer och vad man är ute efter och vad man letar efter i sin släkt, om det är inom Sverige och/eller utomlands.

Christer pratade också om olika DNA som man kan ta. Det vanligaste första testet är Autosomalt DNA, sedan kan man ta mt-DNA för att följa moderslinjen och få sin Haplogrupp och Y-DNA som ärvs efter fader till sonen.

Det var en bra och givande föreläsning som genomfördes genoms Teams på datorn och som fungerade mycket väl med både bild och ljud. Det ger alltså mersmak att ha föreläsningar via Teams.