KFV Släktforskarförening, som i år firar 40-årsjubileum höll årsmöte den 26 februari i Katrineholm. Kvällen inleddes med en tyst minut för de medlemmar som gått ur tiden. Efter årsmötesförhandlingarna kom styrelsen i stort sett att se ut som tidigare. Pia Wistrand lämnade sin plats och ersattes av Britt-Marie Skog-Blomberg. Även valberedningen fick förändringar då Arne Westberg och Åke Andersson lämnade sina uppdrag. Här valdes Viola Marton in. Lennart Karman redogjorde för en god ekonomi samt utvecklingen av medlemsantalet som nästan fördubblats sedan 2012. En smärre höjning av medlemsavgiften för familj klubbades igenom. Anledningen till detta var stora portohöjningar samt ökade kostnader för föreningen till Sveriges Släktforskarförbund. Efter årsmötesförhandlingarna delade ordf. Christer Uddin, ut presentkort till styrelsen för ett givande arbete under 2019 och avtackade samtidigt de ledamöter som avgått. Föreningen gläds åt att årsmötet i år rönt stort intresse, vilket inneburit att vi fått hyra in oss i Sandbäcksgården för att få plats. I en paus intogs kaffe och rejäla smörgåsar som föreningen bjöd på med anledningen av jubileet. Arne Westberg höll ett trevligt kåseri i ord och bild om människor och miljöer i Österåker. Tillgängligt fanns också gamla fotografier från samma plats, böcker på släktforskartema samt exempel på de skolkataloger från Vingåker som Eivor Grafsund m.fl. fotograferat. För styrelsens del avslutades kvällen med konstituerande styrelsemöte.
Anne-Marie Lindblad
Filmvisning med redaktör Rolf Olsson Blomsterhult i Österåker
Bygdegårdar under coronakris
Om man nu råkat snöa in på Sörmlands bygdegårdar och fått för sig att ämnet kan vara värt att offra tid och energi på, så kan saker hända som följer.
Året var 2019 och undertecknad hade efter ett förflutet i Sörmlands bygdegårdar fått för mig att ett bildspel med vidhängande snack om bygdegårdarna kunde vara intressant att förevisa i bygderna.
DNA kurs med Peter Sjölund
Katrineholm Flen Vingåkers släktforskarförening ordnade en heldags kurs
I veckan anordnade KFV släktforskarförening en heldagskurs i ämnet DNA forskning. Kursledare var den numera rikskände Peter Sjölund som med hjälp av DNA löste Linkäpings mordet.
Vi fick lära oss hur man ärver DNA och hur man kan använda det i sin egen släktforskning. Inte minst går det att hitta den så förargliga ”Fader okänd” som förekommer i kyrkböckerna lite då och då. Men det kan också ge en del oönskade överraskningar, som att den man trodde var ens far inte alls är det. De ca 30 deltagarna var trötta, glada och nöjda när dagen var slut.
Eivor Grafsund
Loppisrunda i Lerbo, en ny tradition?
I alla fall blev det en stor succé söndag den 14 juni när Lerbo bygdegårdsförening anordnade en loppisrunda i bygden, för första gången, en riktig folkfest. Drygt 20 hem hade öppnat sin trädgård för besökare att handla av utgallrade saker av allehanda slag, gammalt porslin, kläder som blivit omoderna och kanske populära igen, växtplantor som blivit över, en gammal träningscykel eller några halvantika gamla gungor ifrån bodvinden och mycket annat spännande. Vid Ängtorp var det förutom loppis cafépremiär i trädgården. På grund av Corona var det endast uteservering och man fick hämta sitt kaffe i köksfönstret. Först var det lugnt men efter en halvtimme blev det kö, en kö som sedan höll i sig större delen av dagen. Vädret var fantastiskt och många berättade att de längtat efter att åka på loppis. Flertalet loppisar verkar hålla stängt annars i dessa coronatider. Det var ett stort antal 70-plussare som också vågade sig hemifrån för att delta i denna uteaktivitet. Andra tog chansen att få åka runt på småvägar och återvändsgränder och passa på att få se nya delar av bygden. Att koppla av i trädskuggan vid Ängtorp i en skön gammal trädgårdsmöbel med kaffe, surdegssmörgås och Ängtorpsbulle verkar också vara något folk längtat efter, besöksantalet slog alla tidigare rekord. Kanske kommer det här bygdearrangemanget bli en populär återkommare varenda år?
Monika Gustafsson
Gökotta i lerbo söndag den 17 maj
Vilken härlig känsla att komma hem vid åtta på morgonen, ha hela dagen kvar, och ändå ha fått uppleva trevlig samvaro, sett en ny plats och blivit liksom lite rikare inombords. Nästan samma känsla som vid hemfärden från julottan, men nu är björkarna skirt vackra och flugsnapparhonan möter oss på vägen upp mot stugan och sätter sig på en gren bredvid bilen så att vi riktigt får närkontakt. Det är bra trevligt med gökotta ändå, när man väl har kommit iväg. Går trögt när man ligger i sängen, går upp och gör matsäck och sätter sig i bilen. Ska vi strunta i det ändå? En halvmulen morgon är det dessutom och kall, fyra grader plus men känns som minus en. Småblåsigt, men fåglarna är igång ändå. Stare, tofsvipa, grågås, svartvit flugsnappare och ormvråk antecknas på väg till mötesplatsen vid kyrkan. Tornfalk noteras vid kyrkan, koltrast som flöjtar och så kajor förstås. Tranor hörs någonstans långt borta och så gröngölingen. Bofink och lövsångare sjunger någonstans i träden, de är de nu vanligast förekommande fåglarna i Sverige. Vi är ett gäng som samlas och far vidare till en hage vid Viksjöns östra strand. Har aldrig varit där förut men det är en fin hage med gullvivor, knölsmörblomma, nattviol (knoppar) och gökärt. Men ingen gök. Tärna, gräsänder, tofsvipa och några gäss flyger över oss mellan sjöarna. En gulsparv hörs sjunga sin ramsa; en, två, tre, fyr, fem, sex, ljust entonigt och så sju lite högre. Trädpiplärkan sjöng medan hon dalade i luften sin drillande melodiösa visa. Men framför allt kommer vi att minnas ärtsångaren som med sitt läte av ärtor som skakas i en burk sjöng för oss och även visade upp sig. Kanske den hade sitt bo just där vi satt och åt vår medhavda frukost.
Arrangör, Lerbo bygdegårdsförening, skrivet av Monika Gustafsson