Lennart Palm

KFV- släktforskar förening gästades av Lennart Palm

KFV Släktforskarförening bjöd in till föreläsning om stormaktstidens och adelns begravningskistor tisdagen den 8 november på Perrongen, Lokstallarna i Katrineholm. Ämnet kan tyckas tungt men Lennart Palm, känd från Melodikrysset, kunde med humor och nutida anekdoter locka 30-talet åhörare till många skratt. Han har kartlagt och fotograferat det mesta som finns av gravvalv i Sverige och det är hans hobby att resa runt bland kyrkor och gravplatser och där lära sig mycket om vår historia.

Han hade livfulla beskrivningar av sina, både krypande och gående, besök i gravvalven. Men också att han ibland inte släpptes in. Åhörarna fick höra mycket av vår historia under 1600- och 1700-talen. Han visade också bilder av adelskistor på temat före och efter renovering. Kistor som var otroligt vackra och påkostade. Kopplat till det mötte vi några av de människor som låg i kistorna med både porträtt och historia.

Exempelvis Peter Kruse, landshövding, som blev adlad 1622 och fick behålla sitt namn medan hans efterkommande, på grund av andra adliga ätters protester, fick heta Crusebjörn. Karin Bielke som blev 96 år, var gift tre gånger och överlevde både barn och makar. Vid 63 års ålder gifte hon sig med Harald Stake som var guvernör på Bohus fästning och som gick segrande ur striden mot danskarna 1678.

Sist men inte minst fick vi ta del av en likpredikan över Svante Horn av Åminne, ryttare vid Smålands kavalleri och som gick ur tiden 1756. Beskrivningen av en man som glatt gick ut i nya krig trots att han skadats allvarligt åtskilliga gånger vid åtskilliga krig samt blivit tillfångatagen vid Poltava och tillbringat 13 år i Sibirien. Väl hemkommen kunde han vid nästan 70 års ålder och efter viss vila glädja sig åt att delta i Hattarnas krig mot Ryssland 1741.

”Han stannade inte hemma från jobbet för att han var förkyld” konstaterade Lennart Palm och tackade för sig.

 

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil