FOTO: INGER ANDERSSON
Arne Westberg
FOTO: INGER ANDERSSON
Arne Westberg
FOTO: BRITT-MARIE SKOOG BLOMBERG
Nostalgimuseum i Österåker
FOTO: BRITT-MARIE SKOOG BLOMBERG
Äldre Cykel
FOTO: INGER ANDERSSON
Diverse gamla redskap

KFV besökte Österåker

Lördagen den 11 maj gjorde KFV släktforskarförening en utflykt till Österåkers Kyrka i Vingåker. Arne Westberg, kände österåkersbo, höll i en kyrkogårdsvandring och berättade mycket intressanta och roliga historier om människor som ligger begravda där. Vi var 23 stycken som var med och lyssnade med stort intresse. Bland annat berättade Arne om en man som startade ett postkontor i Ättersta i sitt hem. Annars fanns närmaste postkontor i Julita. Alla som bodde i Österåker hade postadress Ättersta men 1929 ändrades det till Österåker.

En annan man, Philip Widén, var en stor musiker och levde mellan1896 – 1980. Han skrev bl a valsen ”En afton på Öljaren” som han sålde till ett musikförlag i Stockholm. Han ville ha 60 kronor men fick nöja sig med hälften. Året efter blev valsen väldigt känd och spelad och den spelas än idag.
Arne Westberg berättar att det finns ca 700 gravar på kyrkogården och då många av dem är familjegravar så är det många som ligger begravda här tillsammans.

Österåkers Kyrka har anor från 1180-talet men ses mer som 1700-tal när man ser kyrkan utifrån.
Kyrkan äger ett stort antal porträtt av olika ägare till Forsby Säteri, vilka återfinns i sakristian. I koret och på norra väggen hänger dessutom åtta huvudbanér från olika ägare av Forsby Säteri. Peter Vogt, ordförande i Västra Vingåkers och Österåkers kyrkoråd berättar stolt att de kanske finaste de har är ett medeltida altarskåp från senare delen av 1400-talet. Kyrkorummet innehåller fragment av kalkmålningar från omkring 1600.
Efter rundvandringen åkte vi vidare till Lindberga Nostalgimuséum och tog först en fika och därefter en egen rundvandring inne i muséet. Även här var det många intressanta föremål från förr och många av oss kände igen mycket av det som fanns där. Det var gamla TV-apparater, symaskiner, köksmaskiner, gamla modeller av mobiltelefoner, traktorer, cyklar. Ja, det fanns mycket roligt att se på.
Efter det skingrades alla och alla var väldigt nöjda med dagen. Vädret var med oss och det var varmt och soligt.