FOTO: ANNE-MARIE LINDBLAD

Julmarknad i Mellösa kyrkby

Lördagen den 26 november var det julmarknad i Mellösa kyrkby. Hembygdsföreningen hade försäljning av litteratur, vykort, silversmycken och mellösahjulet i olika storlekar och material.

Utöver detta kunde hugade spekulanter även inhandla luffarslöjd och träslöjd, förfärdigat av föreningens kassör Gunnar Andersson som också fanns på plats. I köket huserade Birgitta Andersson med sina handstöpta ljus, korndockor och de traditionella matbröden som alltid har en strykande åtgång. I en näraliggande byggnad såldes honung av varierande typ och här fanns också Lions med bl.a. kärvar och tomtar.

Besökarna, som uppgick till ungefär 300 personer, kunde vid Domargården värma sig med varmkorv, kaffe, saft och pepparkaka i form av mellösahjulet som serverades utomhus. Även församlingshemmet och Lugnets Lada var öppet och här utanför gick det att värma sig framför brasan.
Här fanns också glögg och pepparkaka att tillgå. Församlingens barnkörer sjöng julsånger i kyrkan och ett påfallande inslag var därför det stora antalet barn av olika storlekar som glatt mumsade på godis ur sina påsar från fiskdammen, också den hade sin plats i kyrkan.

Lucia för Mellösa socken kröntes med sång enligt alla konstens regler och det enda som saknades var faktiskt snön. Detta innebar i sin tur att många sökte sig inomhus för att värma sig och pratstunderna blev därför både underhållande, intressanta och talrika. Glädjande var också att statsministern, som befann sig på Harpsund, hade tagit sig tid att med familjen besöka julmarknaden.

Efter provsmakning av varmkorven blev det en rundtur i Domargården. Där köpte han på inrådan av föreningens ordförande, Hans Andersson som för övrigt sålde varmkorv utomhus, ett mellösahjul. Ett sådant tycktes saknas på Harpsund likväl som den skärbräda Ulf Kristersson också inhandlat.

Anne-Marie Lindblad