Lästips:
Under tisdagskvällen hölls en föreläsning om Offentliga avrättningar anordnad av Katrineholm-Flen-Vingåkers släktforskarförening och Katrineholm-St Malms hembygdsförening. Det var Desiree Kjellberg från Gävle Fängelsemuseum som berättade fängslande om avrättningar på 1700-1800 talet.
Avrättad kunde man bli för tidelag, mord trefalt hor, blodskam (incest) dråp, mm. Dödstraffen för män var hängning, stegling på 5 hjul och senare på 3 hjul.
För kvinnor blev det halshuggning och att därefter brännas på bål. De som gjort sig skyldiga till tidelag kunde även bli levande begravda.
För lite enklare brott fanns i de flesta städer en skampåle och en trähäst placerad mitt på torget. Där fick man sitta i några timmar för att synas och skämmas. Trähästen var väldigt vass att sitta på.
Avrättningsplatser fanns utspridda över landet och flera finns i Södermanland. De skulle helst vara på en stor öppen yta med grusunderlag som var lätt att gräva i. 2-3000 personer brukade närvara. Tidvis skulle en sk. Spetsgård finnas på plats, antingen militärer eller ortsbefolkningen skulle stå tätt intill varandra runt avrättningen som bevakning och skydd.
Dödsstraffet avskaffades år 1877 och den sista avrättningen skedde år 1876. Det var de som var skyldiga till diligensmordet, Hjert och Tector, mellan Malmköping och Eskilstuna som blev avrättade, den ena utanför Malmköping och den andre på Gotland.
Det var en underhållande kväll som ett 30-tal personer lyssnade till.