FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Tomas Nilsson

Föredrag och bildvisning med Tomas Nilsson på Perrongen

Tisdagen den 13 februari lyssnade ett 40-tal personer när Tomas Nilsson berättade om sitt yrkesliv, innan han anställdes som fotograf på KK.
Tomas utbildade sig först till ingenjör och har ett förflutet som trafikingenjör inom infrastruktur. Sandbäcksskolan hade vid en tidpunkt behov av en vikarie i en krävande klass. Tomas lät sig övertalas att söka vikariatet och blev kvar i ganska många år. Den s k krävande klassen gjorde skäl för omdömet, men var också underbar!
I 16-årsåldern började Tomas bli intresserad av fotografering. Det blev fotografering med en enkel kamera då. Allt eftersom kunskaperna och intresset ökade så krävdes en bättre kamera, och den köptes hos Svenssons Foto.
Så småningom blev det fast jobb på Katrineholms-Kuriren. Tomas utbildade sig inom bildjournalistik, och blev bildchef.
Att fotografera vanligt folk och händelser har varit ledstjärnan i arbetet. I yrkesrollen fanns viktiga etiska regler att följa. Som att inte tränga sig på och fotografera skadade människor vid olyckor etc.
1989 skedde en tågolycka i Sköldinge, där en person avled. Ett reportage från den olyckan gjordes av Per Edlund och Tomas, som självklart följde de etiska reglerna. De hjälpte också räddningstjänsten med det de kunde.
Under åren har Tomas fotograferat kända och okända Katrineholmsbor, istrav på Öljaren, distansryttare, bandy, fotboll, basket och volleyboll. Kvällskvitter i Stadsparken, Maj i By, varghängnet på Kolmården för att nämna några.
Naturbilder har varit ett stort intresse och flera resor har gått till Island. 

Tomas berättar att han tycker att dagens journalister gör ett bra jobb, med de resurser de har. Och att en fungerande fri Press är så viktig för demokratin!