FOTO: EMMA HURTIG
Lördag 20 maj kan man se lågflygande plan i form av exempelvis Saab 96 och mer högflygande som Katrineholms flygklubbs Bölkow 208. Niklas Zeipel och Ulf Rosén ser fram emot flygmotordagen på Sunds gärde.

Flyg och motordag på gång i Katrineholm

Flyg och motordag på gång i Katrineholm

Det 700 meter långa landningsfältet vid Sunds gärde, Katrineholm, kommer den 20 maj vara fullt av motorliv, både med högflygande kärror och lite lägre flygande.

Då arrangerar Katrineholms flygklubb tillsammans med måndagsträffen vid Stora Djulö årets motorflygdag.

 

1962 var året då Katrineholms flygklubb såg dagens ljus och byggde upp den 700 meter långa landningsbana som än i dag huserar på Sunds gärde.

Flygfältet liksom föreningens dryga 50-talet medlemmar är aktiva, och 20 maj hoppas man på att få området än mer upplivat.

– Vi kommer att ha öppet hus här på Sunds gärde, en flygmotordag, berättar Katrineholms flygklubbs ordförande, Ulf Rosén.

Han fortsätter:

– Bland annat kommer vi att visa upp föreningens flygplan och ha modellflygsuppvisningar. Man kan också åka med på en introduktionsflygning, alltså att man flyger med en av våra piloter och ser hur det är att flyga i ett två- eller fyrsitsigt plan.

 

Den som hellre håller sig på marken kan betrakta de kärror som flyger betydligt lägre än luftens.

På plats kommer nämligen även Katrineholms fordonsentusiaster finnas parkerade. Det är de som arrangerar de välbesökta måndagsträffarna för entusiastfordon vid Stora Djulös herrgård.

Niklas Zeipel är en av de drivande entusiasterna:

– Ulf fick idén om att vi också skulle vara med på flygmotordagen och kontaktade oss. Vi tyckte att det var ett bra initiativ. Jag tror att det har goda förutsättningar att bli ett väldigt lyckat och trevligt arrangemang.

Vid flygfältet kommer en särskild gräsplätt vara tillägnad entusiastfordon i alla de former – mopeder, bilar, traktorer motorcyklar och annat som går på hjul. Dit får de som vill komma med sina entusiastpärlor och visa upp.

Det samma gäller den som råkar ha ett flygplan stående.

-Vi räknar med att det kommer att komma inflygande flygplan från andra flygklubbar. De är så klart varmt välkomna, säger Ulf Rosén.

Katrineholms flygklubb hoppas också på att fler får upp ögonen för just flyget.

– Vi kommer att informera om hur man tar flygcertifikat. Eftersom vi håller på med modellflygplan kan vi också tipsa om det, det är en bra inkörsport till att börja flyga motorflygplan, säger Ulf Rosén.

Han garanterar en härlig upplevelse för den som väljer att åka med i en av klubbens ”kärror”:

– Att flyga är att leva. Man känner sig fri.

Vid dåligt väder kommer flygmotordagen att skjutsas fram, detta informeras det om på flygklubbens och måndagsträffens Facebooksidor.

 

Emma Hurtig