En magisk upplevelse

Det kändes som att ha sett ett norrsken födas.

Hade fått meddelande i min mobila app att det fanns 15 % sannolikhet att se norrsken under måndagskvällen. Var ute och tittade flera gånger men såg ingenting. Åkte en sväng med bilen för att få bättre sikt mot himlen i norr. Men ingenting där heller, lite ljusare i horisonten mot norr ibland bara. Tänkte just åka hemåt då en molnliknande båge syntes på himlen, från öster till väster, som en regnbåge men svagt vitt som ett moln.
Ringde min vän som aldrig sett norrsken, är du ute nu? för den här molnliknande bågen kan vara ett förebud om norrsken, jag hade läst om det. Han gick också ut. Och då började det, först några ljusa pelare som av en bils strålkastare. De förändrades hela tiden, det kom fler ljuspelare som förändrades hela tiden. det häftigaste var kanske en grönaktiga vågformation som en ringlande orm på himlen som lyste koncentrerat för att sedan växa, tunnas ut och sedan försvinna.  Det sken så högt upp på himlen som mot polstjärnan i Lilla Björn. I mellan åt kom det svagt lysande ljussjok som uppkastade högt upp på himlen, liksom pulserande.
Det höll på ungefär en timme, sedan var det åter nästan helt mörkt på himlen igen, molnbågen var bort. Ett ovanligt rikt och fint norrsken. Förstår att det påverkade och fascinerade folk förr i tiden. Så här dagen efter känns det som om man varit med om något magiskt.