Huset mitt i byn får ett ansiktslyft inför sommaren.
Lästips:
Domargården 2 har en historia som sträcker sig nära 300 år tillbaka i tiden, granne med kyrkan i byn som har anor från 1100-talet. Här har häradsdomare, nämndemän, barnmorskor, bönder och fattigvården huserat genom åren. Sedan 1978 finns Mellösa hembygdsförening i huset som heter Domargården och som var en av elva gårdar i Mellösa by, innan laga skiftet genomfördes år 1860.
Att ge Domargården benämningen ”huset mitt i byn” är ingen överdrift, eftersom huset ligger mysigt inbäddat i centrum. Tidens tand och påverkan på huset börjar nu bli allt tydligare. Flagande husknutar, fönster och farstubro är i stort behov av att piffas upp och därför har styrelsen i förningen tagit beslut om restaurering.
Att gå till närmaste lågprisaffär och skaffa billig färg är inget alternativ. Nej, här krävs specialfärger, fackmän och specialister på gamla byggnader med kulturprägel. Den som har ansvaret för projektet är arkitekten och hembygdsföreningens vice ordförande Katarina Johansson som tillsammans med ett specialföretag i måleribranschen genomfört delar av projektet. Husets farstubro har nu ett nytt utseende, kulörer i en anpassad 1800-talsmodell med olika nyanser av obränd terra och där dörren återfått sin mörkbruna originalfärg.
När Mellösa hembygdsförening på midsommarafton anordnar traditionsenliga festligheter vid Domargården och när föreningen på samma plats anordnar sommarkafé varje helg med start sista helgen i juni, så bjuds besökarna att se den ansiktslyftning av Domargården som pågår.