FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Domargården Mellösa
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Kristina Illerström
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Collage tavla av Olof Palme Kristina Illerström

Domargården i Mellösa by

Välbesökt sommarkafé

Jag står på den lilla verandan på Domargården i Mellösa by. I trädgården sitter kafégäster och dricker kaffe och äter hembakt bröd. Till vänster ser jag en liten scen där två gitarrvirtuoser, Stålspets Gitarrduo, underhåller i solgasset. Det är den sjätte och sista helgen för Mellösa hembygdsförenings traditionella sommarkafé. En tradition som kräver mycket ideellt arbete och det verkar det inte vara någon brist på. Många frivilligas insatser har gjort kaféhelgerna möjliga.

Traditionen bjuder också att konstnärer, hantverkare, författare, släktforskare och andra händiga människor ges möjlighet att presentera sig i kaféet. Sista helgen träffar jag Kristina Illerström som ställer ut sina vackra akvareller och teckningar och ett fantastiskt porträtt av Olof Palme, gjort med en specialteknik. Här finns den kände Flenskonstnären Thomas Thoressons underbara akvareller med naturskildringar och hans sambo Maj-Britt Embe Hansson med fina oljor och akvareller. Jag höll på att, mitt i konstrundan, glömma Elisabeth Janssons honung.

Ute i trädgården igen ser jag bossen själv, hembygdsföreningens ordförande sedan drygt 30 år, Hasse Andersson, gå mellan kaféborden och småprata med folk. Hasse ser nöjd ut när han kommer fram till mig och säger, vi har haft tusen gäster i kaféet i år.

Vad vore bättre att avsluta sommarkaféet med än soul och gospelsångerskan Mirasoa Makalebo som med sin fantastiska röst åter igen och på allmän begäran äntrade scenen för en grand finale. När jag gick genom Domargårdens grind och ut på vägen som sägs vara 900 år gammal i en by med anor från 1300-talet hörde jag Edit Piafs ”La vie en rose”