FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Birgitta Andersson
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Systrarna Birgitta och Kerstin

Birgitta Andersson 80 år – en Mellösa-dam med många strängar på sin lyra

Den 3 april fick vi möjlighet att fira Birgitta på hennes födelsedag i samband med Mellösa församlings sopplunch som genomförs varannan onsdag under hösten och våren. Född och uppvuxen i Mellösa har hon engagerat sig i mycket. Soppluncherna genomför hon tillsammans med sin syster Kerstin och dagen till ära bjöds, inte bara 2 sorters soppa och bröd, utan även kaffe och tårta.  Allt tillrett på hemmaplan. Det sjöngs och hurrades och en och annan blomma dök upp och mer blommor blev det vartefter dagen gick.

Det finns mycket att säga om Birgitta. Tillsammans med sin pappa Erik Gustav Larsson födde hon upp hästar, deltog på premieringar och körde också i skogen. Under 60 år har hon sjungit i Mellösa hembygds- och kyrkokör dit hon kom vid 14 års ålder och har varit kyrkvärd tills för ett år sedan. Utöver ett eget yrkesliv hann hon också med kyrkans barntimmar.

Den 12 november 1966 gifte hon sig med Hans Andersson i Storgården och där residerar hon fortfarande.  Det kom att innebära att hon varit delaktig i gårdens drift med allt vad det innebär och det var inte sällan hon syntes på traktorn. De får tillsammans fyra barn och därmed hade hon förmodligen händerna fulla. I takt med att de växte upp fick hon möjlighet att syssla med en del hantverk. Hon deltar med liv i lust i hembygdsföreningens marknadsdagar i Mellösa kyrkby. Här erbjuds då hennes egenhändigt gjorda gräskronor, korndockor och till jularna hemstöpta ljus. Vi får heller inte glömma hennes goda och eftertraktade matbröd som man får vara snabb att inhandla för att få något med.

När man åker genom Mellösa kan man ibland på håll se en ganska kort, ljushårig dam som idkar stavgång. Ofta ensam men ibland med sin syster. Vi hoppas på att få se detta länge än. Hennes skratt och vänlighet värmer ända in i själen och tillsammans med sin make är hon på många sätt en naturlig knutpunkt i bygden.