FOTO: ROCCO GUSTAFSSON
Årets landsbygdsgrupp 2023 - Vrenabygdens intresseförening

Årets landsbygdshjältar 2023 i Sörmland

Hela Sverige ska leva Sörmland utser varje år årets landsbygdshjältar i Sörmland i kategorierna årets landsbygdsgrupp, årets serviceinsats och årets eldsjäl. En viktig aktivitet för att sprida inspiration och stolthet över allt bra och spännande som sker i länet, men även för att hylla dessa hjältar som ofta inte själva ser storheten i deras handlingar.

Nu hyllar vi 2023 års landsbygdshjältar

Årets landsbygdsgrupp 2023 har framgångsrikt förvandlat sin hemort till en levande och attraktiv plats att bo och verka på. Vrenabygdens Intresseförening har med ett brinnande engagemang inspirerat hela orten och med ideella krafter och outtröttligt kämpat för Vrena och dess invånare. De skänker kraft och trygghet för alla ortsbor. De har gjort Vrena till en starkare, roligare och helt klart mycket bättre plats. Vrenabygdens Intresseförening är fantastisk!

Årets serviceinsats 2023 har i närmare 140 år varit ett nav för befolkningen på Fogdön i Strängnäs kommun. Affären startades 1884 av Eric Wilhelm Granbeck och drivs i dag fyra generationer senare av Helena och Bo Granbeck på samma plats, i samma anda.

Servicen är fantastisk och utbudet är ovanligt brett i denna lanthandel som verkligen lever för sina kunder. I butiken kan man även beställa smörgåstårta eller om man är i behov, få sina varor hemkörda. Så har det varit i många år, långt innan det blev populärt i pandemitider med hemkörning. Här är service ett ledord.

Familjen Granbeck driver inte bara en butik utan är även engagerade i bygden på flera olika sätt. Helena är utöver butikschef, också kassör i den lokala idrottsföreningen och utför arbete i flera ideella föreningar. Bosse har bland annat stöttat den lokala Bygdegårdsföreningen. Varje år arrangeras Fogdö IF:s Familjerally som har affären som startplats. Vi hoppas denna ICA Nära butik får leva vidare minst 100 år till.

Årets eldsjäl 2023 på landsbygden är erfaren och kompetent med bred kunskap inom jordbruk, skog och viltförvaltning, med lång erfarenhet både som chef inom stadsförvaltning som inom privat sektor. I sin nuvarande roll främjar Johan Varenius utveckling, innovation och tillväxt inom de biobaserade näringarna genom samarbete med företag i Sörmland. Johans arbete präglas av ett underifrånperspektiv och branschöverskridande samarbete.

Hans breda kompetens och ödmjuka sätt gör honom omtyckt och pålitlig. Han delar generöst med sig av sina erfarenheter och leder utvecklingsprojekt med stor drivkraft. Han bidrar som en viktig resurs för såväl lantbrukare, skogsbrukare som jordägare. Efterfrågan på hans kompetens sträcker sig till riksnivå.

Årets eldsjäl ser de biobaserade näringarna som framtidens bransch och arbetar mot att öka kunskapen om näringens förutsättningar och förbättra samhandling mellan olika intressen, myndigheter och företagare. Hans engagemang är avgörande för att skapa goda förutsättningar för de gröna näringarna och främja hållbart brukande av naturresurser för höga miljövärden och klimatnytta.