Sörmlands museum öppnar upp för allmänheten med tre utställningar om fordon, kläder och hantverk. Mopeder och motorcyklar från 50- och 60-talen ger inramningen till utställningen som handlar om en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar.
Lästips:
”Bensinen i blodet” är producerad i samarbete med Motorcykelhistoriska klubben, MCHK, Södermanland.
– Vi har bidragit med mopeder, motorcyklar och en del annat material och information. Museet har byggt upp utställningen. De är proffs och utställningen är jättefin, säger Stefan Andersson, ordförande i klubben.
Sammanlagt ett 30-tal mopeder och motorcyklar finns på plats i Nyköping. Åke Lagerbäck i klubben säger att de visar det som rullade på vägarna på den tiden.
– Husqvarna, Crescent och Monark var populära moppar. Jag har med en Husqvarna Novolette från 1953.
Han berättar att det finns olika skolor när det gäller gamla fordon. En del vill fixa i ordning till nyskick, medan andra vill att det ska synas att grejerna har använts.
– Vi har till exempel med en motorcykel, Fram, från början av 50-talet. Den har ett patinerat bruksskick.
I utställningen visas klassiska fordon, som Husqvarna Silverpil, Monark Blue Fighter, Norton ES, Triumph Trophy, Monark Monarscoot, DKW Hummel med flera.
– Vi saknar amerikanska motocyklar som Harley Davidson och Indian. Vi har inte heller någon japansk motorcykel från den tiden. Men å andra sidan speglar utställningen intresset i vår klubb, säger Åke Lagerbäck.
Förutom att visa upp tidstypiska moppar och hojar är det en utställning om frihet på två hjul. Museet vill fånga ”en tid då ungdomskulturen slog igenom på allvar, då hastigheten på vägarna var fri och Elvis Presley spelades på varje jukebox.”
Museet öppnar upp för allmänheten den 13 april.
– Vi begränsar antalet besökare i hela museet och i de olika utställningarna, berättar Susanna Janfalk, länsmuseichef på Sörmlands museum.
Hon säger att de utökat städrutinerna och satt ut handsprit på flera platser i museet. Det ska finnas information och avståndsmarkeringar så besökarna inte ska behöva undra vad som gäller.
Samtidigt öppnar två andra utställningar, den ena om designkläder och den andra om hantverk.
”Katja of Sweden” handlar om Katja Geiger som var Sveriges första internationellt kända modedesigner. Hennes varumärke Katja of Sweden nådde stora internationella framgångar.
Medan ”Fläta, sticka, tälj till köket” är hantverk av medlemmar i Hemslöjdsföreningen Sörmland och deltagare på Recycle design, Eskilstuna Folkhögskola.
De har tagit sig an den lite kluriga uppgiften att fläta, sticka och tälja till köket. Resultatet är enligt museet fiffigt, lekfullt och oväntat.