Flen, Helgesta-Hyltinge församling annonserar och söker efter flera hundra gravrättsinnehavare.
Lästips:
– Det beror inte på att vi har trångt, men vi vill ha ordning i registren, säger kyrkoherde Gunnar Göranzon i Flen, Helgesta-Hyltinge församling.
I senaste numret av församlingens tidning Kyrkgluggen efterlyser de cirka 300 gravrättsinnehavare.
– Vi måste söka och annonsera efter innehavarna. Om vi inte får tag i dem återgår platsen till församlingen efter två år, säger Gunnar Göranzon.
Orsaken till att det saknas gravrättsinnehavare kan vara flera, innehavaren är inte registrerad, har avlidit eller så har gravrätten löpt ut. Gravrätten är på 25 år och kan förlängas med 15 år i taget.
– Många gånger kan det vara så att barnen inte vet att mamma är gravrättsinnehavare åt moster till exempel, så när mamman avlider är det ingen som tar vid, säger kyrkoherden.

Kyrkan skyltar. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Skyltar efter kontakt
Kyrkogårdsförvaltningen sätter upp skyltar på vissa gravplatser och ber anhöriga ta kontakt.
– Under Alla helgonhelgen och Mors dag är det många som besöker kyrkogården. Har vi tur får de syn på skylten eller så får någon annan i släkten syn på den, säger Göranzon.
I dag är kyrkans gravsystem kopplat till folkbokföringen så när gravrättsinnehavaren avlider ser församlingen det i sitt datasystem.
– Tidigare var det ofta så att man satte in en slant som räckte till gravvården i flera år och då kunde det ta ett bra tag innan det uppdagades att gravrättsinnehavaren dött.
Återbruk
Tidigare var det också så att stenen plockades bort när gravrätten var förbi och ställdes vid en uppställningsplats, men i dag får stenarna stå till det är dags för en ny.
– Det blir fult med gluggar här och där när stenarna är borta. Ibland händer det att någon återanvänder den gamla stenen och slipar om den. Det är bra med återbruk, säger Gunnar Göranzon.