Stopp och belägg! Du behöver tillstånd för att lösa upp de värsta propparna. Foto: Mostphotos
Kemikalieinspektionen har beslutat om nya regler på grund av skaderisken med frätande ämnen. Foto: Kemikalieinspektionen
Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen. Foto: Lieselotte van der Meijs

Propplösare var god dröj – och pröjsa 990 kronor

Stopp i avloppet? Glöm inte att ansöka hos länsstyrelsen innan du köper propplösare. Tillståndet kostar 990 kronor och kan ta upp till åtta veckor att få.

Från och med den 1 januari 2025 måste privatpersoner ha tillstånd av länsstyrelsen för att få köpa frätande propplösare, det har Kemikalieinspektionen bestämt.

Vi ringde upp länsstyrelsen Södermanland för att kolla hur processen ser ut.

Hej, jag vill ansöka om att köpa propplösare, hur gör jag då?

– Ansöka om att köpa propplösare? svarar en förvånad växeltelefonist. Jaha okej vi ska se, ett kemikalietillstånd. Jag kopplar dig till miljöskyddsenheten.

Där svarar handläggaren Niklas Andersson på frågor om tillstånd för inköp av särskilt farliga produkter.

Vad kostar ett tillstånd?

– 990 kronor för privatpersoner.

Hur lång tid tar ansökan?

– Kring åtta veckor, som längst. Det beror på, vi har inte fått in några ansökningar från privatperson ännu så det är svårt att säga.

Vänta åtta veckor vid ett vid stopp, det är länge. Kan jag ringa en expert i stället som har tillstånd och kan utföra arbetet åt mig?

– Det vet jag inte, säger Niklas Andersson och bollar oss vidare till Kemikalieinspektionen.

– Ja, man kan som privatperson anlita en rörmokare för hjälp att lösa svårare stopp i avloppen, säger Susanna Norrthon Risberg, rådgivare kemikalieregler.

Fackpersoner behöver inte tillstånd för att använda frätande propplösare.

– Men i första hand rekommenderar vi alternativ till frätande propplösare. Det finns såväl kemiska som mekaniska alternativ. I samtal med VVS-branschen har det också framkommit att de inte använder kemiska propplösare i sitt arbete, säger Norrthon Risberg.

Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen. Foto: Lieselotte van der Meijs
Kemikalieinspektionen har beslutat om nya regler på grund av skaderisken med frätande ämnen. Foto: Kemikalieinspektionen

Runda systemet?

Jaha tänker du, men man kan väl runda tillståndskravet, till exempel genom att ha bunkrat. Men nej, det krävs också tillstånd för att använda frätande propplösare.

Det är den som säljer propplösare som är starkt frätande som måste kontrollera att privatpersoner som vill köpa produkterna har ett giltigt tillstånd, annars får du inte sälja produkten, det uppger Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

Samtal om förgiftning

Bakgrunden till de nya reglerna är att Kemikalieinspektionen uppger att Giftinformationscentralens telefonjour varje år tar emot cirka 450 samtal om förgiftningstillbud med frätande propplösare.

Särskilt allvarliga kan olyckorna bli när barn sväljer propplösningsprodukter, vilket kan leda till livshotande skador.

Kemikalieinspektionen anser att det finns många alternativ till frätande propplösare: vaskrensare, rensvajer och icke-frätande propplösare.

Det går också att förhindra stopp genom att se till att hår och fett inte kommer ner i avloppet.

Tillståndet att hantera frätande kemikalier gäller i fem år.


Fakta · Undvik proppar i vasken

Susanna Norrthon Risberg, rådgivare kemikalieregler på Kemikalieinspektionen tipsar:

Förebygg stopp i avloppet genom att spola med hett vatten,  torka ur fett i stekpannor innan disk och att regelbundet använda medel som verkar biologiskt med hjälp av enzymer och bakterier.

Du kan själv lösa stopp i avloppen med icke frätande propplösare eller med mekaniska metoder, som rensvajer eller sugpropp.

Svårare eller upprepade stopp i avloppen kan åtgärdas genom att anlita en spolbil.

Kemikalieinspektionens webbplats hittar du fler tips och trix.