FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Stor uppslutning på kulturvandring i Mellösa.
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Ciceron var Hasse Andersson i Storgår'n.
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Sörtorpsstenen höggs av "Profeten" Carlsson, stenhuggare med kända uppdrag i såväl Mellösa som Stockholm.
FOTO: KJELL LUNDSTRöM
Torpet Solatorp, soller Sola kort och gott. Sista familjen flyttad härifrån 1908.

En märklig sten huggen av profeten i Mellösa

25 vandringslystna hade hörsammat evenemanget. Med Hasse Andersson i Storgår'n som ciceron och vandringsledare bar det i väg på vandringens dag i Mellösa.

Lördag 14 september var det vandringens dag i hela landet och för Mellösas del blev det en kulturvandring till några av socknens torp och torpargrunder.

Först gick vandringen till Sörtorp och besök vid Sörtorpsstenen mellan Mellösa och Hälleforsnäs. Stenen som höggs 1905 av stenhuggaren Anders Petter ”Profeten” Carlsson ser ut som en runsten och inskriften är en runstensslinga – fullt läsbar om man ger sig lite tid att tyda den.

”Trakten bebyggd under stenåldern. Södertorp byggdes på 1370-talet enligt traditionen. 1777 skifte en 1877.” Så lyder skriften på stenen.

Föddes på Sundtorp

Vid stenen berättade Hasse Anderson om ”Profeten” Carlsson som föddes på Sundtorp i Mellösa den 13 april 1852, som äldst i en syskonskara på åtta. ”Profeten” och hans syskon växte dock upp på Sörtorp där hans far Anders Karlsson, född 1817, hade sitt barndomshem.

”Profeten” lämnade Sörtorp i november 1876 för att bege sig till Stockholm, där han arbetade som stenhuggare. Han har bland annat huggit in texten på riksdagshusets entré. I Mellösa stenhögg han prosten Landgrens gravsten plus många andra gravstenar på Mellösa kyrkogård.

Själv dog ”Profeten” den 11 juli 1934 och vilar under Ragvaldssönerna i Sörtorps gjutna häll, vid sidan av Mellösa kyrka.

Solatorp nästa anhalt

Från Sörtorpsstenen styrde Hasse Andersson i Storgår’n sina 25 medvandare mot torpet Solatorp eller kort och gott Sola. Torpet ägdes en gång i tiden gemensamt av fem bönder i Mellösaby. Sola anses vara en representant för äldre mindre boningshus i trakten. 1757 flyttade avskedade soldaten Olof Mälström med familj in på Sola, men omsättningen på familjer var stor.  Antingen letade man efter något bättre eller så dog mannen och änkan bodde kvar. Mellan 1780 och 1870 bodde här nio familjer. Den sista familjen var Lars Erik Ersson och hustrun Kristina, som flyttade från Sola 1908.

Efter en välbehövlig vila med gott fika vandrade gruppen vidare till husgrunden på torpet Änglund, senare kallad Albinstugan och en backstuga på Mellösabys ägor. Hasse Andersson berättade att hit kom 1864 förre soldaten Carl Söderström med hustrun Christina Charlotta Fihn.  Carl dog 1888 men Christina bodde kvar i nio år tills då avskedade korpralen Johan August Albin med hustru Augusta Charlotta Stark och åtta barn flyttade in på torpet. Augusta som var soldatdotter på Stafs rote födde mer än elva barn. Albinstugan revs mellan åren 1917 och 1923.

Innan vandringen var över besökte gruppen Sörtorp Hagtorp, ett torpställe där familjen Svensk bodde åren 1923–1948. I dag är det en välskött liten gård som bebos av Kurt Forslund med familj med företagsvis skogsbruk på agendan.