I Södermanlands skogar finns omkring 5,2 miljoner kubikmeter död ved. Den döda veden är helt avgörande för den biologiska mångfalden i skogarna. Därför måste vi skogsägare aktivt skapa mer död ved.
Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Samtidigt vet vi att växter och djur påverkas när deras livsmiljöer förändras.
Utmaningen ligger därför i att kombinera ett skogsbruk som möjliggör ökad skörd med säkerställt livsutrymme för alla skogens arter.
Ett dött träd är fullt av liv, men synen på död ved i skogen har förändrats över tid. Från att ha varit en resurs för att utvinna tjära ur, till att bli en pesthärd som till varje pris måste städas bort, till att den i dag ses som enormt viktig för den biologiska mångfalden.
Omkring hälften av de rödlistade arterna är beroende av död ved. Vissa arter behöver träd, grenar eller toppar som nyligt dött, andra långt nedbrutna stående eller liggande träd. Död ved är också viktig för skogens livskraft, då vissa insekter som lever i den döda veden är naturliga fiender till olika skadeinsekter, exempelvis granbarkborren.
Enligt ny statistik från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) fanns i genomsnitt 5,2 miljoner kubikmeter död ved i Södermanlands skogar under femårsperioden 2019–2023. En ökning med 0,2 miljoner kubikmeter eller 4 procent jämfört med perioden 2018–2022.
I Sveriges skogar ökade den döda veden med 2,2 procent, från 274,2 till 280,3 miljoner kubikmeter, mellan de två femårsperioderna.
Den positiva trenden beror till stor del på aktiva insatser från skogsägare. I samband med skörd sparas ofta ytor där det finns mycket död ved, framför allt i form av liggande döda träd. Skogsägare skapar också ny död ved, via högstubbar och död på rot.
De flesta skogsägare undantar även en del av sin skog från traditionellt skogsbruk. Inom dessa områden kan det vara lämpligt att hjälpa naturen på traven genom att orsaka exempelvis stamskador eller kontrollerat bränna skog.
Skogsstyrelsen och skogsnäringen har i gemensam dialog tagit fram en målbild för död ved i skogen. Målbilden syftar både till att bevara den döda ved som redan finns och till att öka mängden död ved i det brukade landskapet.
Holmens mål är att alla naturligt förekommande arter ska kunna fortleva i skogslandskapet. För att det ska ske behöver vi inom skogsnäringen skapa mer död ved i skogarna.
Helene Andersson, naturvårdsspecialist på Holmen Skog