FOTO: MOTZI EKLöF
Björndammens mäktiga masugn.
FOTO: MOTZI EKLöF
Bengt Nordrup från Kulturmålarna och Alla Tiders Skebo.
FOTO: MOTZI EKLöF
Abovo Ateljé dekorationsmåleri.
FOTO: MOTZI EKLöF
Bråhovda såg förbereder sin utställning.
FOTO: MIRIAM EKLöF
Detalj från masugnen, tillika symbol för Föreningen Björndammens masugn.
FOTO: MOTZI EKLöF
Äldre välanvända verktyg.
FOTO: MIRIAM EKLöF
Ugnens pipa.
FOTO: MOTZI EKLöF
Tomas Ljungkvist berättar om masugnens historia.
FOTO: MOTZI EKLöF
Filip Berti visar hur snickarnätverket Opus Lignum arbetar.

Smältdegel av kultur vid Björndammens masugn

Den mäktiga historiska miljön i Björndammens masugn nordost om Malmköping förvandlades lördagen den 17 augusti till ett högst levande kulturarv. Kulturhistoriskt intresserade bjöds på en heldag om och med kulturmiljö- och byggnadsvård.

De många besökarna kunde kostnadsfritt mingla, se och lära av kunnigt folk inom många olika branscher.
Inne i och utanför masugnsbyggnaden fanns utställare med kunskap och kompetens inom snickeri, kulturmåleri, sågverkeri, arkitektur, dekorationsmåleri, textilier i kulturhistoriska miljöer, antikhandel och fönsterrenovering.

Ute i det gröna berättade Tomas Ljungkvist om masugnens historia.
Katarina Johansson, Vegred Arkitektur & Byggnadsvård i Mellösa, talade om kulturarv som en resurs i landsbygdsutveckling – med Medevi brunn som ett exempel på vilken potential som kan finnas i utveckling av kulturmiljöer.

Vidare kunde besökare ta med sig föremål som de hoppades var dyrgripar för värdering av Anna Sievert från Stockholms Auktionsverk.
Och ingen behövde gå hungrig – det fanns ätbart för alla smaker.

Dagen arrangerades av den ideella Föreningen Björndammens masugn i samarbete med Malmabygdens kulturmiljökluster och med stöd av Flens kommun.

Masugnen i Björndammen är en del av Åkers bergslag med anrik gruvnäring och järnmalmsframställning. Den första ugnen arbetade på 1600-talet, den nuvarande från 1856 och ett trettiotal år framåt. Den magnifika ugnen i mitten av byggnaden har väggar som är hela två meter tjocka. Det är klokt att pipans mynning uppe på vinden är försedd med galler, så att ingen nyfiken besökare ramlar ner.

Byggnaden har renoverats in- och utvändigt och har fått en scen, som används av masugnens stödförening till olika evenemang som musik, film och denna kulturmiljö- och byggnadsvårdsdag, planerad att återkomma varje år.

Under sommaren kommer även andra närliggande kulturhistoriska miljöer att lyftas via evenemang. Den 24 augusti i Hälleforsnäs uppmärksammas de tidigare bruksarbetarna i samband med finissage av utställningen i Konsthallen där om människorna på och kring bruket. Stadshuset i Malmköping får den 26 september besök av Kjell Taawo från Sörmlands museum som talar om ”Hållbara hus – då och nu”. Denna kväll får han sällskap även av Leif Jacobsson från Malmköpingsortens hembygdsförening som ska berätta hur bygden växt fram och Motzi Eklöf som ska tala om Arkivens hemligheter.

Alla med intresse för hur våra kulturmiljöer kan bevaras och utvecklas till fromma för landsbygdsutvecklingen är välkomna!

Text: Motzi Eklöf, Malmabygdens kulturmiljökluster, ett nätverk under den ideella föreningen Malmköping.nu