I ekologiska jordbruk arbetar man extra mycket för att djuren ska ha det bra, för att gynna biologisk mångfald och minska klimatpåverkan. Dessutom bidrar ekologiska jordbruk till hållbar livsmedelsproduktion och stärkt livsmedelsberedskap. Genom att välja ekologiskt kan konsumenter och offentliga upphandlare i Sörmland bidra till detta.
Vi lever i en tid av kriser. Klimatförändringarnas konsekvenser blir allt tydligare, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och spridningen av bekämpningsmedel i naturen fortsätter. Dessutom hanterar vi lågkonjunktur och ett osäkert säkerhetsläge.
Samtidigt vet vi vad som behöver göras. En avgörande pusselbit är en mer hållbar livsmedelsproduktion, och där spelar Sörmlands ekologiska bönder en huvudroll.
Sveriges nationella mål är att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. För Sörmland var den siffran förra året 21 procent, varav Krav-certifierade bönder stod för 93 procent av detta.
Förutom att ekologiska jordbruk minskar klimatpåverkan och gynnar biologisk mångfald, bidrar de på flera sätt till ökad livsmedelsberedskap. De är mångsidiga producerar med grödor, kött och mejerivaror, vilket breddar det hållbara lokala utbudet. De kräver ingen import av naturfrämmande bekämpningsmedel och konstgödsel, utan använder mekanisk ogräsbekämpning och lokalt stallgödsel från cirkulära system. Detta ökar både sysselsättningen och aktiviteten i svensk ekonomi och kan vara avgörande vid kris eller krig.
Ekologisk djurhållning är också viktig för en hållbar livsmedelsförsörjning. I Sörmland var 29 procent av alla kor och får ekologiskt hållna 2023.
Med fler betande djur skulle det bli fler öppna landskap vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara extremväder.
Det finns stora möjligheter för offentlig sektor i Sörmland att stärka det ekologiska jordbruket genom att köpa in ekologiska livsmedel.
Utmaningarna är stora, men lösningarna många. Och alla kan bidra genom att välja närproducerat, ekologiskt och Kravmärkt.