Det är många frågor som rådgivare Fredrik Björklund från Finland får svara på när Sörmlandsäpplen arrangerar fruktodlardag på Valinge gård utanför Stigtomta.
Lästips:
Jenny och Fredrik Gullstrand på Valinge har 4 000 fruktträd på en sluttning bredvid trädgårdsmästarens gamla bostad.
De får bjuda på sina problem och framgångar med odlingen. Fredrik Björklund ger råd, visar och pekar.
Jenny pekar på två av träden som ser lite risiga ut.
– Aha, säger Fredrik Björklund och delar trädet mitt itu.
Det står 25 entusiastiska odlare runt honom som, liksom han, luktar på trädgrenen.
– Det luktar alkohol, känner ni det?
Alla nickar mot Fredrik som berättar om den svarta lövborren, som liksom granbarkborren, gnager sig in i trädet, lägger larver i gångar och dödar trädet när vattenförsörjningen försämras.
Många av odlarna på plats berättar om en lång och hård vinter som övergick i en blöt och kall vår.
– I år är det många som har träd som dött, säger Caroline Jonsson från Kälbro trädgård mellan Malmköping och Eskilstuna.
Inga fruktodlingar
Fredrik Björklund berättar om allt möjligt som kan drabba äppelodlare. Men ger också handfasta råd vad man kan göra när det går fel.
– Ibland får man göra om. Fruktodling kostar pengar i början, säger han.
Kälbro trädgård har 2 000 äppelträd och säljer frukt i butiker och egen gårdsbutik. Lou Norén i Kalkugnstorp utanför Eskilstuna har 200 träd. De gör must av sina egna och andras äpplen.
Charlotte Sommarin i föreningen Sörmlandsäpplen säger att när de började fanns det inga fruktodlingar i Sörmland, nu finns det 27 stycken.
– Men eftersom det inte fanns några odlingar fanns det ingen kunskap heller. Allt utgick från Skåne och Kiviks odlingar. Vi startade föreningen för att lära oss tillsammans, stötta varandra och få fart på fruktodlandet i Sörmland.
Gör cider
Föreningen hjälper också till att få i gång odlingar utanför Sörmland. Fem deltagare på kunskapsträffen i Valinge kommer från Norrtälje, där de startat Ciderbruket.
– Vi är en experimentodling som startade 2017. Vi provodlar engelska och franska äpplen, cideräpplen, säger Mats Tröjbom.
Han, hustrun och tre kompisar har 2 000 träd av ett 20-tal olika sorter.
– Cideräpplen ser ut som vanliga äpplen, men de är beska och söta. Man kan knappt äta den, men de ger beska åt cidern precis som humle ger åt öl.
Naturen ställer till det
Deras cider kommer på Systembolaget i höst, åtminstone på sortimentet Lokalt & Småskaligt i Norrtälje.
Lite högre upp, utanför Hedemora, odlar Jorma Leijonmalm 800 äppelträd. Han är ny i branschen och säger att naturen ställer till en hel del.
– Sorkarna gnager på rötterna, om jag får ordning på det så ska jag leverera äpplen till cider. Jag bor granne med bryggeriet Oppigårds, säger han.