När Umeå Ryttarförening införde en uttalad maxgräns för hur mycket ryttarna får väga blev det ett stort rabalder. Annette Karlsson verksamhetschef vid ridskolan Trolldal i Katrineholm säger att hon förstår att man inför en viktgräns, för man är rädd om sina hästar.
Den som väger mer än 95 kilo ombeds att sluta rida på Umeå Ryttarförening. Detta berättar Västerbottens-kuriren.
Och Svartlings ridskola på Gärdet i Stockholm har satt gränsen vid 85 kilo.
– Hästarnas välmående är det viktigaste, säger ridhuschef Gunilla Svartling till Ekot.
Annette Karlsson i Katrineholm säger att de inte har en uttalad viktgräns, men när nya ryttare hör av sig om plats på ridskolan frågar de om vikt och längd, och ibland får de säga nej.
– Vi är rädda om våra hästar. Det är inte lätt att få tag i hästar av den gammeldags modell som passar på ridskola. Idag är många hästar mer finlemmade och känsliga.
Förr kanske man hade fem viktbärande hästar, men idag är det många fler som är tunga vilket leder till tyngre belastning överlag på hästarna.
– När de går i ridhuset på lektioner är det till viss del ett monotont arbete, det sliter ändå mer om de ska bära tungt, säger hon.
Men att ha en gräns kopplat till vikt går emot Riksidrottsförbundets riktlinjer om hälsa för barn och unga. Anna Reilly är ridskolerådgivare på Svenska ridsportförbundet säger till tidningen hästtidningen Hippson att det råder nolltolerans inom barnidrotten kring uttalanden om kroppsvikt, kroppsform och kroppssammansättning men samtidigt måste all verksamhet inom ridsporten ske med hästens välfärd i fokus.
Annette Karlsson, säger att viktgränsen inte drabbar barn, eftersom de sällan väger lika mycket som en vuxen.
– Det är dubbelbottnat av ridsportförbundet att inte vilja prata om problemet samtidigt som förbundet ska värna om hästens välfärd, enligt code of conduct, de etiska riktlinjerna för hur verksamheten ska bedrivas.