Harmoni, respekt, renhet och sinneslugn – det är de förutsättningar som en japansk teceremoni bygger på. I torsdags kväll fick besökare på Multeum i Strängnäs uppleva en riktig japansk teceremoni och också provsmaka.
Toshiko Öhrner brukar hålla teceremonier på tehuset vid Etnografiska museet i Stockholm. Men på torsdagskvällen bjöd hon in till japansk teceremoni på kulturhuset Multeum.
Hon började med att berätta lite om den historiska bakgrunden.
Den japanska teceremonin, Cha-No-Yu, i den form den har i dag, har rötter från 1500-talet.
– Det var mest män som höll på med teceremoni. Makthavarna var intresserade av teceremoni, och samurajerna tränade teceremoni, förklarar hon.
I dag är det både män och kvinnor som utför teceremoni.
Kvällen fortsatte med att Toshiko Örhner och hennes två vänner Yoko Persson och Chie H Grahn visade hur en teceremoni går till – Toshiko som värd och de andra som hennes gäster.
Teet förbereds under tystnad och stor koncentration.
– Man blir väldigt lugn, förklarar hon.
Gästerna blir först serverade vackra kakor bakade på bland annat vita bönor, som de äter innan teet serveras. De får sedan sina koppar med te och dricker en i taget.
När man dricker den sista klunken gör man ett sörplande ljud.
– Det är för att man ska visa värden att man har druckit färdigt, förklarar hon.
Man pratar inte under själva tillredningen av teet. Man kan prata lite när man dricker. Man har heller ingen musik under ceremonin.
– Man lyssnar på vinden, eller regnet, förklarar hon.
Teceremonin handlar om mycket mer än att dricka te.
– Det är mycket filosofi och tänkande. Det är det som är roligt, förklarar Toshima, som fortsätter att öva teceremoni.
– En del frågar när jag ska bli färdig, men det är ingen färdighet, man fortsätter lära hela sitt liv. Man blir aldrig fullärd.