För att kommunerna ska handla mer av de lokala företagen vill Sörmlands Matkluster utveckla en digital app där lokala matproducenter enkelt ska kunna visa upp sina varor. Och där offentlig sektor lika enkelt ska kunna upphandla lokal produkter.
Projektledare Charlotta André hoppas appen ska ge effekt. Den ska vara som en digital butik där upphandlare kan välja mellan olika lokala producenter.
Hon har på uppdrag av Sörmlands Matkluster redan gjort en utredning om varför blir det inte fler affärer mellan lokala matproducenter och offentlig sektor.
Båda sidor vill att det ska bli mer affärer, men det sker inte, säger hon.
– Det finns många olika hinder eller orsaker till att det inte blir affär, bland annat krävs det att offentlig sektor får ett uppdrag av politiken och en budget för att handla lokalt producerad mat, säger hon.
Appen måste byggas ut
Men det är också så att den som ska upphandla maten har svårt att hitta de lokala producenterna. De vet helt enkelt inte var de finns eller var de ska leta. De tre kommunerna Eskilstuna, Gnesta och Strängnäs är med på projektet.
– Det finns redan en app, Farm up som används för att restauranger och butiker ska hitta produkter. Men för att den ska fungera för offentlig sektor måste den byggas ut, säger Charlotta André.
Reda ut många moment
En del av de hinder som Charlotta André hittade i den tidigare utredningen skulle försvinna om appen utvecklas.
Det finns ingen struktur för kommunerna för att hitta de lokala producenterna, vilket gör arbetet tidskrävande. Det är ocks svårt med priser och volymer.
– Företaget som äger appen är med på banan och vill utveckla den. Men det är ju många moment som måste redas ut, till exempel avtalsskrivning och juridik.
Tech-företaget Rosenkvarn har utvecklat appen som nu är igång på Gotland och i Östergötland, men där handlar det om företag som handlar av lokal producenter. Charlotta André säger att kommunerna liksom producenterna vill ha långsiktiga avtal.
– För producentens del kan ett avtal med kommunen innebära att de kan växla upp och odla mer. Det är ett sätt för kommunen att satsa på gröna näringar och det är bra för livsmedelsberedskapen.
Leader Södermanland är med och finansierar projektet ”Lokal mat i offentliga kök”. Nu ligger bollen hos Jordbruksverket – Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
– Men om och när Jordbruksverket säger ja sätter vi igång direkt.