FOTO: HYRESHUSET.
Emma Cosmo, till vänster, och Susanne Staaf, till höger, berättade om Hyreshusets samhällsengagemang för Inger Fredriksson och Martina Johansson från Centerpartiet.
FOTO: MARTINA JOHANSSON
Riksdagsledamot Martina Johansson och oppositionsråd Inger Fredriksson, båda Centerpartiet, hur brödrosten, elljusstaken eller datorn når sin slutstation på återvinningsföretaget NG Metall i Katrineholm.
FOTO: INGER FREDRIKSSON
Riksdagsledamot Martina Johansson (C) berättade bland annat för Ann-Charlotte Olsson om hur familjerätten borde förändras för att utgå från barnets bästa.

Återvinning och samhällsnytta tema vid besök i Katrineholm

Temat var återvinning och samhällsnytta, när Centerpartiets riksdagsledamot i Sörmland Martina Johansson besökte Katrineholm.

På NG Metall, där NG står för Norsk Gjenvinning, togs Martina Johansson och Inger Fredriksson, oppositionsråd och gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm, emot av VD Jesper Nyberg och produktionschef Marcus Johansson. De berättade om företagets verksamhet som består i elektronikåtervinning, återbruk av IT och sekretesshantering. Elkretsen, som hanterar producentansvaret för elektronik. 35 procent av det som samlas in i Sverige hamnar i anläggningen i Katrineholm. Förutom att ta vara på råvarorna, så återvinns olika delar som återbrukas i andra produkter. Viljan att köpa återbrukade varor är dock inte så stor än bland konsumenterna.

– Det skulle vara fullt möjligt att laga exempelvis en dammsugare, men den tid det skulle ta, vill ingen betala för idag, sa Jesper Nyberg. Produkterna borde designas för recykling, exempelvis genom att producenten väljer rätt material från början och inte blandar olika plaster i produktionen.

Debatten har börjat ta fart, men konsumenterna ställer ganska låga krav idag. Konsumenten måste vara beredd att betala lite mer för en produkt som är mer hållbar. Att införa ett pantsystem skulle också vara en möjlighet.

Under rundvandringen fick Martina Johansson och Inger Fredriksson se hur trasig elektronik sorterades för att få nytt liv som råvara i en annan produkt.

På eftermiddagen besöktes fastighetsbolaget Hyreshuset, där VD Susanne Staaf, berättade om företagets samhällsnytta.

– Vi skapar boende som gör skillnad. Vi är lokala. Våra ledord är mod, hållbarhet och omtanke. Vi vill vara en del i samhället, sa Susanne Staaf.

Bolaget har 1047 lägenheter i Katrineholm och arbetar mycket att förändra kvartersmiljön, så att hyresgästerna blir stolta över sin omgivning. Hyreshuset ställer också krav på de föreningar som de sponsrar. Aktiviteterna som de stöttar ska vända sig till barn och unga, de ska berika det lokala idrotts- och kulturlivet samt att de ska bidra till att öka integrationen och jämställdheten. Och de som får bidrag måste också leverera minst två inlägg på sociala medier om aktiviteten!

Företaget var först i Katrineholm med att införa Huskurage, som är ett verktyg för grannar att visa omtanke om varandra, genom att ringa på hos grannen eller ringa polisen direkt, när det tycks gå våldsamt till. Hyreshuset stöttar dessutom kvinno- och tjejjouren Miranda och har tagit initiativ till trygghetsvandringarna Tillsammans Katrineholm, där företag och föreningar samarbetar för att det ska finnas trygga vuxna på stan för ungdomar att vända sig till.

– Ett imponerande samhällsengagemang, menade Martina Johansson.

Dagen i Katrineholm avrundades med ett mingel för medlemmar, där Martina Johansson pratade om pensioner och familjerätt, som är hennes huvudfokus i riksdagen.