"Mage, hälsa, beredskap, prepping och matsvinn – när jag serverar mat vill jag få in alla de delarna," säger Maria Jernsdotter Björklund Foto: Ulrika Sturén

Wokegrötens framtid – ska serveras som tunnbröd

Vad hände sen med Nobelfestens omtalade wokegröt? Det kan Sörmlandsbygden berätta.

– Vi experimenterar vidare. När kvinnoföreningen Zonta i Flen kommer på studiebesök på Warbro kvarn i början av september kommer jag att servera gröten som tunnbröd, säger matkreatören Maria Jernsdotter Björklund.

Hon fick kontakt med tunnbrödsbagaren Ulla Friberg som malde mjöl på de hydrotermiska grynen – hennes ”Ge järnet-bröd” blev succé direkt.

– För Zonta blir det extra intressant eftersom järnbrist hos unga kvinnor är vanligt, säger Jernsdotter Björklund. Tänk att äta mjukt tunnbröd och känna sig pigg av det!

Hydrotermiskt behandlade gryn

Hydrotermiskt spannmål är behandlat för att kroppen lättare ska kunna ta upp de mineraler som finns i fullkorn. Warbro kvarn har tillsammans med företaget Hidden in grains startat Good grains AB som producerar dessa spannmål. Grynen fick stort genomslag vid Nobelfesten 2024 när kocken Jesse Sommarström serverade dem som kulturgröt, en slags ”svensk risotto”, eller som den kom att kallas: wokegröt.

Maria Jernsdotter Björklund arbetar också med projektet Byaköket som är i uppstartsfas, och för henne är det viktigt att maten alltid är en del av en större helhet.

– Mage, hälsa, beredskap, prepping och matsvinn – när jag serverar mat vill jag få in alla de delarna, säger hon.