I december 1989 ansåg 20 ledande politiker från de minsta kommunerna i Sverige att de behövde en egen organisation för att bättre kunna påverka utvecklingen på landsbygden. Huvudanledningen var att Kommunförbundet (som idag heter SKR – Sveriges Kommuner och Regioner) vid den tiden sällan diskuterade problemen och behoven på landsbygden. I synnerhet inte de till befolkningstalet minsta kommunernas alla utmaningar. I förbundets styrelse härskade de stora kommunernas politiker med sällsynta undantag.
Mötet 1989, som hölls i Vadstena, ändrade därefter de många små kommunernas roll i debatten om hur samhällets resurser skulle fördelas, ny lagstiftning som berörde landsbygden skulle utformas och demokratin i kommunerna säkras.
De flesta av dagens 290 kommuner finns fortfarande på landsbygden och hade tidigare ett eget kommunförbund – Svenska landskommunernas förbund (bildat 1919). 1968 blev alla kommuner medlemmar i Svenska Kommunförbundet, idag SKR. De politiska partierna såg ett enda förbund som en styrka men landsbygdens intressen kom påtagligt i skuggan.
Detta är bakgrunden till bildandet av SmåKom som förra månaden fick sin första kvinnliga ordförande – kommunalrådet i Ovanåker (med Edsbyn i Hälsingland som centralort) Yoomi Renström. Det som hon och hennes styrelse kommer att prioritera i sitt fortsatta arbete är att underlätta för de små kommunerna att lösa viktiga välfärdsuppgifter som äldreomsorg och skola via gemensamt ägd och driven service.
Ofta är det fördelaktigt att de små kommunerna med stora geografiska ytor driver välfärdsservicen tillsammans i gränstrakterna till grannkommunerna.
Efter att SmåKom kom i gång med sin verksamhet har man fått större inflytande över Riksdagens lagstiftning om bland annat fördelningen av statliga resurser mellan kommunerna, om kommunernas styrning och vardagliga funktion och inte minst landsbygdens strategiska roll i det framtida samhället. Landsbygdens roll kommer att öka på många områden.
SmåKom har blivit en kunskapsbank för både Riksdagen och SKR och visar att små kommuner ofta skapar nya och innovativa lösningar när det gäller viktiga frågor som arbetslöshet, fler småföretag och gröna lösningar. SmåKom har kommit för att stanna!