Lästips:
Energidebatten är till och från polariserad, inte minst ser vi det i Sörmland. Fokus blir alltför ofta på ett kraftslag – och det blir en diskussion om vad, i stället för hur vi ska elektrifiera Sverige. Därför är det inte konstigt att nästan 8 av 10 i Mellansverige vill se mer politisk samsyn.
Om cirka 20 år ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. För att nå dit krävs en kollektiv kraftansträngning och avgörande blir att använda betydligt mycket mer el: för industri- och transportsektorn. Regeringen uppskattar att elanvändningen minst kommer att fördubblas, till 300 TWh till 2045.
Många av de industrier och energiföretag som ska vara med och genomföra klimatomställningen finns i Sörmland. Det handlar om jobb, konkurrenskraft och en framtidstro på bygden för kommande generationer. En majoritet i länet tror att klimatomställningen innebär affärsmöjligheter för Sverige i form av till exempel arbetstillfällen och exportmöjligheter. Det visar en undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av Energiföretagen Sverige. Samma undersökning visar att i Mellansverige är förväntan stor på staten och rikspolitiken för att elektrifieringen ska lyckas:
· 9 av 10 tillfrågade instämmer i påståendet att ”Staten bör ta ett större ansvar för att samhället ska ha tillgång till den el som behövs för elektrifiering och klimatomställning”
· 6 av 10 tillfrågade anser att politiskt fokus på enskilda kraftslag försämrar möjligheterna att bygga mer elproduktion och möta samhällets växande elbehov.
· 8 av 10 vill se mer samarbete mellan regering och opposition i energipolitiken.
Förväntan på att staten tar ett större ansvar är tydligt från såväl energisektorn och näringslivet som allmänheten. Rikspolitiken kan också lära sig av Sörmlands län där företag, myndigheter och, politiker från olika partier har ambitionen att gemensamt snabba på elektrifieringen.
Mer fossilfri och förnybar energi har dessutom ytterligare en framsida; det bidrar till en bredare energimix och ett decentraliserat energisystem, som stärker regionens totalförsvarsförmåga.
Slutsatsen är att vi kommer att behöva mer av all fossilfri elproduktion och därför behövs en långsiktig politik som främjar investeringar och minskar risken för alla kraftslag. En politik med en bred och långsiktig politisk förankring med samsyn och utan polarisering borde kunna gälla även för rikspolitiken. Det är vad vi i Sörmland förväntar oss.
Catherine Lillo, regionchef mitt, Energiföretagen
Magnus Eriksson, vd Eskilstuna Strängnäs energi och miljö
Peter Braun, Sverigechef European Energy A/S
Christer Nordling, vd Västra Mälardalens Energi och Miljö